Російський “Меморіал” визнав 11 кримчан політв’язнями в справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 04 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Про це повідомляє пресслужба правозахисного центру.

“Згідно з міжнародними керівними принципами, Марлен Асанов, Сервер Зекір’яєв, Ернес Аметов, Тимур Ібрагімов, Сейран Салієв, Мемет Бєлялов, Сервер Мустафаєв, Едем Смаїлов, Рустем Емірусеїнов, Ескендер Абдулганієв і Арсен Абхаїров – політичні в’язні. “Меморіал” вимагає їх негайного звільнення“, – йдеться в повідомленні.

У центрі нагадують, що мешканців Бахчисарайського району Криму Асанова, Зекір’яєва, Аметова, Ібрагімова, Салієва, Белялова, Мустафаєва і Смаїлова ФСБ затримала восени 2017 та навесні 2018 року. Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону заслуховує їхні справи з осені 2019 року. 

ФСБ вважає, що Асанов, Бєлялов та Ібрагімов не пізніше ніж 2016 року організували в Бахчисараї роботу міжнародної ісламської партії “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі” (ХТ). Окупаційна влада інкримінує чоловікам порушення ч. 1 ст. 205.5 Кримінального Кодексу РФ. Зекір’яєв, Аметов, Салієв, Мустафаєв і Смаїлов вступили до неї, за що окупаційна влада звинувачує їх у порушенні ч. 2 ст. 205.5 КК РФ. Усіх вірян звинувачують у “проведенні навчальних релігійно-політичних занять” та “поширюванні ідей ХТ”.

Окрім цього, їх звинувачують у підготуванні захоплення влади (ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ).

“Обвинувачення ґрунтується на програмі “Хізб ут-Тахрір”, що передбачає об’єднання територій з мусульманським населенням в єдину державу – халіфат. Оскільки такі регіони є і в Росії, то, на думку слідства, обвинувачені, пропагуючи ідеї ХТ, “вели діяльність, спрямовану на створення умов для насильницького захоплення влади і насильницької зміни конституційного ладу РФ”, – вказують російські правозахисники.

“Меморіал” визнав також кримчан політв’язнями в так званій “червоногвардійській справі”. Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова й Рустема Емірусеїнова заарештували в лютому 2019 року. Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону розпочав розгляд їхньої справи. Їх етапували із сімферопольського СІЗО до ростовського.

Силовики вважають, що не пізніше ніж 2017 року в Червоногвардійському районі Криму Емірусеїнов створив осередок “Хізб ут-Тахрір” (ч. 1 ст. 205.5 КК РФ), а Абдулганієв і Абхаїров стали її учасниками (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ). ФСБ стверджує, що обвинувачені вивчали іслам, ідеологію ХТ і агітували односельчан.

ПЦ “Меморіал” вважає переслідування мусульман в обох справах – політично мотивоване.

В справах немає жодного свідчення про те, що вони робили або планували скоїти насильницькі злочини, а тим більше будь-які дії, які можна було б назвати терористичними з позицій здорового глузду – їм не ставиться в провину озвучення терористичних погроз або підготовка терактів.

ПЦ Меморіал

Правозахисний центр вважає незаконним оголошення ХТ терористичною організацією у 2003 році. У рішенні Верховного Суду Росії, яким водночас забороняється діяльність великої групи ісламських організацій, ХТ присвячений один абзац із трьох речень. У них не міститься жодних доказів її терористичної діяльності.

“Спецслужби отримали можливість багаторазово завищувати показники розкриття, маніпулюють уявленнями про терористичну загрозу, підміняють реальну антитерористичну боротьбу імітаційною. Водночас саме антитерористичними міркуваннями пояснюється ухвалення законів, що обмежують права громадян. Отже, антитерористичні імітації працюють на зміцнення суб’єктами влади владних повноважень”, – пояснюють правозахисники.

Російські правозахисники нагадують, що за українським законодавством ХТ легальна. Відповідно до документів слідчих, низка обвинувачених законно вступила в організацію ще до окупації Росією півострова. На їхнє переконання, кримінальне переслідування та його методи порушують Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни та норми звичаєвого гуманітарного права.

Більшість обвинувачених – учасники громадського руху “Кримська солідарність”. Це об’єднання надає допомогу кримським політв’язням і їхнім сім’ям. Воно щодня повідомляє про порушення з боку російських силовиків прав людини в Криму і виступає з критикою влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter