У Сімферополі ФСБ затримала близько 50 кримчан

Дата: 04 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Після незаконних обшуків та затримань, які влаштували російські силовики в окупованому Криму 3 та 4 вересня, під будівлю “управління ФСБ” в Сімферополі з протестом вийшли родичі затриманих та небайдужі громадяни. ФСБ затримала близько 50 протестувальників, серед них жінки, люди похилого віку та рідні політв’язнів.

Про це повідомила правозахисниця громадського об’єднання “Кримська солідарність” Луфтіє Зудієва на своїй фейсбук-сторінці. А також уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у телеграмі.

 

За словами Зудієвої, одній людині завдали удару по нирках, застосовували грубу силу під час затримання.

“20 осіб вивантажили у відділку поліції на Павленко, 1. Решту везуть далі”, – написала вона.

Крім того, правозахисниця повідомила, що усі затримані 3 та 4 вересня зараз знаходяться в будівлі ФСБ Росії у Криму і Севастополі. Місцеперебування п’ятьох кримських татар розкрив адвокату Ісляму Веліляєву слідчий ФСБ Віталій Власов.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, також підтвердила, що під час затримань людей заштовхували в автобуси, застосовуючи грубу силу, та відвозили до різних відділків “поліції” в тимчасово окупованому Криму, де їх допитують без доступу адвокатів.

Омбудсман зазначила, що серед затриманих – двоє журналістів “Кримської солідарності”: Айдер Кадиров та Нурі Абдурашитов, голова Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедля, член Меджлісу кримськотатарського народу Леммар Юнусов, і колишній політв’язень, фигурант “у справі Веджіє Кашка” Казим Аметов.

“Своїми діями так звані “правоохоронці” порушили презумпцію невинуватості, права на свободу, особисту недоторканність та правову допомогу. Без злагоджених дій України та міжнародних партнерів — із затриманих сьогодні громадян України вчергове зроблять “злочинців” за сфабрикованими справами. Закликаю міжнародну спільноту застосувати всі можливі важелі впливу на країну-агресора, аби припинити репресії стосовно корінного населення Криму”, – наголосила Денісова.

Біля будівлі “поліції” на вулиці Павленка, 1 зібралися близько 70 активістів на підтримку затриманих ФСБ громадян України. Така ж кількість людей – біля центрального відділку “поліції”. Активісти біля відділків “поліції” кажуть, що не збираються розходитися доти, доки російські силовики не звільнять усіх затриманих.

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу. Активісти повідомляють, що після обшуків Джеляла відвезли у невідомому напрямку.

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Після обшуків усіх чоловіків відвезли у невідомому напрямку, зв’язок з ними відсутній.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter