У Криму представники ФСБ провели обшуки та затримали ще чотирьох кримських татар

Дата: 04 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ провели обшуки та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова, Азіза Ахтемова та Ельдара Одаманова. Після обшуків усіх чоловіків відвезли у невідомому напрямку, зв’язок з ними відсутній.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” та адвокат Айдер Азаматов.

Фото з відкритих джерел

О шостій ранку, 3 вересня у будинку Ельдара Одаманова пройшов обшук. Його пов’язують із вибухом у селі Перевальне у Криму. Під час обшуків силовики з нашивками ФСБ вилучили техніку та мобільні телефони, а потім пред’явили ухвалу так званого суду про обшук.  

Також окупанти привели з собою двох понятих, які не представились. 

Близько 7:20 обшук завершився, а представники так званих правоохоронних органів попросили Одаманова поїхати з ними в центральне відділення поліції. 

Проте, коли дружина затриманого туди зателефонувала, її чоловіка там не виявили. Наразі Одаманова немає ні у черговій частині міста, а його дружина написала заяву про викрадення в поліцію окупантів. 

Асан Ахтемов. Фото з відкритих джерел

Затримання Асана Ахтемова відбулося 3 вересня об 11 вечора. Родичі стверджують, що керував обшуком слідчий УФСБ по РК і місту Севастополь.

“Перед початком обшуку слідчий пред’явив постанову суду, яка дозволяє такі дії, однак прочитати повністю не дали можливості. У обшуку крім Асана і членів його сім’ї брало участь близько 10 осіб. Прізвище слідчий не назвав. Вилучили телефони, комп’ютерну техніку. Слідчий повідомив, що забирають Асана до Сімферополя, куди саме не повідомили. На зв’язок він не виходить. Імовірно він перебуває в УФСБ”, – написав у своєму фейсбуці адвокат Айдер Азаматов.

Азіз Ахтемов. Фото з відкритих джерел

Далі, близько першої години ночі 4 вересня співробітники російської поліції провели обшук в будинку Азіза Ахтемова в селі Первомайське Сімферопольського району.

Про це, на передодні свого затримання, повідомив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Також про цей інцидент на своїй сторінці у фейсбуці написав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він зазначив, що в ніч з 3 на 4 вересня співробітники російської поліції та ФСБ увірвалися у будинок Азіза Ахметова, провели обшук, вилучили мобільні телефони й вивезли господаря будинку у невідомому напрямку.

“В цей час дружина і батьки затриманого Азіза Ахтемова не знають, де він знаходиться, оскільки всі каральні органи (окрім ФСБ, в якому просто не реагують на дзвінки) відповідають по телефону, що до них затриманий не доставлений“, – зазначив Чубаров.

Шевкет Усеїнов. Фото з відкритих джерел

Четвертий обшук розпочався о другій ночі у місті Євпаторія в помешканні Шевкета Усеїнова

“У місті Євпаторія затримали Усеінова Шевкету Айдерович 1979 року народження. Його вивезли з будинку сьогодні (4 вересня) після обшуку, який почався о 2 ночі і закінчився о 4 ранку”, – написала громадянська журналістка Люфтіє Зудієва у своєму фейсбуці.

Водночас прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 (“порушення недоторканності житла”) та ч. 2 ст. 146 КК України (“незаконне позбавлення волі”) у зв’язку з обшуками помешкань та затриманнями кримських татар. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

 

Нагадаємо, російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу. Активісти повідомляють, що після обшуків Джеляла відвезли у невідомому напрямку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter