Оголошення вироку у “справі “Хізб ут-Тахрір”: у Сімферополі силовики затримали 30 громадян України, які прийшли до “військового суду”

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Сімферополі російські силовики затримали 30 громадян України, які прийшли в білих жилетках під будівлю незаконного “Кримського гарнізонного суду” у зв’язку з оголошенням у Ростові-на-Дону вироку у “бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.​

Із самого ранку співробітники поліції та ДАІ не пропускали у двір “суду” нікого, окрім студентів вишу, що знаходиться поряд із “судом”. Силовики також не пропустили в “суд” представників ЗМІ, щоб вони подали письмове клопотання про фото- та відеофіксацію судового засідання.

Також до “суду” не пропустили адвокатку одного з фігурантів справи Лілю Гемеджи, яка мала брати участь у засіданні через відеоконференцзв’язок. 

 

У “Кримській солідарності” вказують, що громадяни України були у масках та дотримувалися соціальної дистанції. Їх було близько 90 осіб біля “суду”. 

Тоді люди вишикувалися через дорогу, за 100 метрів навпроти будівлі “суду”. Вони були одягнуті у білі накидки з фотографіями бранців Кремля та написами: “16 років — за що?”, “20 років — за що?”.

 

Повідомляється, що співробітники незаконного “Центру з протидії екстремізму” Олексій Малеванець та Микола Лапік перефотографували паспорти кримськотатарських активістів без їхньої згоди.

За кілька хвилин після цього біля них припаркувався маршрутний автобус, у який почали саджати кримських татар у футболках та з плакатами на підтримку ув’язнених. Серед затриманих також громадський захисник “Кримської солідарності” із Старого Криму Мустафа Сейдалієв

 

До автозака також завели журналістів, які знімали мирне зібрання та затримання. “Поліцейські” не висували їм під час затримання жодних обвинувачень. Журналісти мали  посвідчення та редакційне завдання.

Громадян України затримали за ст. ст. 20.2.2 КоАП Росії. 15 осіб збираються відправляти до “Центрального відділу поліції №3”, а решту – до “Київського відділу поліції №2”.

У затриманих кримських татар у “Київському відділку поліції” відібрали телефони, попросивши скласти їх в одному місці. Крім того, від них вимагають дати зразки слини та пропонують дихати в трубку для алкогольного огляду, погрожуючи адміністративною статтею 19.3 КоАП РФ (“невиконання законних вимог співробітника поліції”) у разі відмови.

“Мають бути чіткі підстави — хитка хода, мова, що заплітається, неадекватна поведінка. Якщо цього немає, то жодного права проводити огляд вони не мають”, – прокоментував адвокат Еміль Курбедінов.

Крім того, у протестувальників вилучають накидки на підтримку засуджених кримських татар. 

У цьому відділку поліції 15 осіб знаходяться без захисника. Окупаційні силовики не допустили до них адвоката Рустема Кямільова, щоб він міг укласти з ними угоди, попри те, що нього є статус та посвідчення захисника. Юрист навіть запропонував не перебувати разом із довірителями під час складання протоколу, а лише впустити його для консультації, у чому “поліцейські” йому також відмовили.

“Я здивований. Цього робити не можна. Кожен має право на кваліфіковану юридичну допомогу”, — обурився захисник. 

У “Центральному відділку поліції №3” із затриманими працює адвокатка Ліля Гемеджі.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 29 жовтня визнав винними кримчан, фігурантів “бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” за статтями  про “участь в терористичній організації” та у “спробі насильницького захоплення влади”. 

Сейтумер Сейтумеров отримав 17 років колонії суворого режиму, Осман Сейтумеров – 14 років, Амет Сулейманов – 12 років, Рустем Сейтмеметов – 13 років. За словами адвоката Едема Семедляєва, усі засуджені мають 3 роки та 6 місяців відсидіти спочатку у в’язниці.

25 жовтня під будівлею “Кримського гарнізонного військового суду” в Сімферополі російські силовики також затримали понад 20 осіб, які збиралися там, щоб підтримати фігурантів “красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”. 

11 жовтня в Сімферополі під будівлею “суду”, де мали розглядати апеляцію на вирок у “красногвардійській справі “Хізб ут-Тахрір”, російські силовики затримали 15 кримських татар.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter