У Криму “суд” оштрафував кримських татар, які хотіли потрапити як вільні слухачі на засідання у красногвардійській “справі Хізб ут-Тахрір”

Дата: 13 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Центральний районний суд Сімферополя” оштрафував затриманих 11 жовтня окупаційною “поліцією” кримських активістів. Вони прийшли до незаконного “військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, у якому через конференцзв’язок розглядається апеляційна скарга у красногвардійській “справі Хізб ут-Тахрір”

Про це повідомляє Кримська солідарність

 

Незаконні “судді” присудили громадянам України такі штрафи: 

Діляверу Меметову – 20 тисяч рублів;

Рустему Шихбадинову – 20 тисяч рублів;

Решату Параламову – 10 тисяч рублів;

Садику Урінбаєву – 10 тисяч рублів;

Гафуру Мінгафарову – 10 тисяч рублів;

Енверу Мустафаєву – 10 тисяч рублів;

Решату Параламову – 10 тисяч рублів (незаконний “суддя” Юрій Гулевич);

– батьку політв’язня Рустема Емірусеїнова Решату Емірусеїнову – 5 тисяч рублів.

“Я прийшов на суд до свого сина. Сподівався побачити його. А мене звинуватили в тому, що я порушую санітарний режим”, – сказав Решат Емірусеїнов.

Ділявер Меметов та Решат Параламов повідомили, що “судді” відхилили усі їхні клопотання, зокрема про допуск на слухання захисників, про аудіо-відео фіксації судового засідання, ведення протоколу судового засідання, про допуск ЗМІ.
 
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила рішення незаконних “судів”. Вона переконана, що країна-агресор за допомогою штрафів продовжує тиснути на кримських татар в окупаованому Криму за відстоювання громадянської позиції.
 
“Своїми діями країна-окупант порушує 10 статтю Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає, зокрема, свободу дотримуватися своїх поглядів, ідей без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів”, – переконана Омбудсман.
 
Вона закликала міжнародне співтовариство продовжувати санкційно-політичний тиск на Росію з метою припинення репресій проти корінного народу Криму.
 
Нагадаємо, 11 жовтня в Сімферополі під будівлею “суду”, де мали розглядати апеляцію на вирок у красногвардійській “справі Хізб ут-Тахрір”, російські силовики затримали 15 кримських татар.
 
Пізніше цього ж дня адвокати повідомили про затримання ще п’ятьох людей біля відділу “поліції Центрального району Сімферополя”, на них оформили адміністративні протоколи, зокрема, за статтями про одночасне перебування громадян із порушенням санітарних норм, перешкоді руху транспортних засобів, пішоходів.
 
Відомо, що двох громадян України окупаційні силовики затримали в межах адміністративного провадження. Їх утримують в ІТТ на бульварі Франка в Сімферополі.
 

“Поліцейські” не повідомляли і не коментували масові затримання в Сімферополі 11 жовтня.

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter