Суд у Росії засудив фігурантів “бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” на 56 років ув’язнення

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 29 жовтня ухвалив вирок кримчанам – фігурантам “бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Суд визнав чоловіків винними у порушенні статей про “участь в терористичній організації” та у “спробі насильницького захоплення влади”. 

Сейтумер Сейтумеров отримав 17 років колонії суворого режиму, Осман Сейтумеров – 14 років, Амет Сулейманов – 12 років, Рустем Сейтмеметов – 13 років. За словами адвоката Едема Семедляєва, усі засуджені мають 3 роки та 6 місяців відсидіти спочатку у в’язниці.

У дебатах держобвинувач Ігор Надолінський просив суд засудити громадян України від 13 до 20 років колонії. Сторона захисту просила суд виправдати бранців Кремля.

За словами адвоката Назима Шейхмамбетова, захист забезпечив допит понад 50 свідків, які спростовували свідчення засекречених свідків.

“Ми вважаємо, що ухвалене судом рішення абсолютно незаконне, ми подаватимемо апеляцію. Підсудні запевнили нас, що продовжуватимуть говорити правду, незважаючи на те, що ця кримінальна справа покликана залякати всіх”, – сказав він.

Відомо, що у Сімферополі до “суду” окупаційні силовики не пропустили адвокатку одного з фігурантів справи Лілю Гемеджи, яка мала брати участь у засіданні через відеоконференцзв’язок. Під “гарнізонним військовим судом” також незаконно затримали 30 громадян України. 

 

“Кримська солідарність” звертає увагу, що суд присудив політв’язню Амету Сулейманову тюремний строк, попри те, що чоловік страждає від артеріальної та мітральної недостатності. Лікарі рекомендували йому заміну серцевого клапана.

Також повідомляється про низку захворювань у Османа Сейтумерова: пролапс мітрального клапану І ступеня, хронічний гастрит, струс головного мозку та травма голови внаслідок ДТП, вегетосудинна дистонія та астигматизм.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя повідомила, що здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами незаконного переслідування кримських татар в Криму (ч. 1 ст. 146, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 КК України).

У відомстві проінформували, що наразі повідомлено про підозру “старшому слідчому” незаконно створеного “слідчого відділу Управління ФСБ Росії” в Криму. Також українські слідчі збирають докази причетності інших працівників окупаційних правоохоронних органів до незаконних переслідувань громадян України в Криму.

“Сім років на півострові відбуваються систематичні репресії, спрямовані на дискредитацію представників корінного народу Криму. Незаконні вироки громадянам України у політично вмотивованих справах “Хізб ут-Тахрір” – інструмент  реалізації політики РФ, спрямованої на переслідування кримчан за релігійними ознаками. Держава-окупант та її окупаційна адміністрація використовує будь-які способи залякування населення півострова та придушення свободи слова, свободи вираження поглядів і свободи релігії, у тому числі використовуючи систему кримінального правосуддя у політичних цілях. До прикладу, троє із засуджених сьогодні – члени однієї родини”, – мовиться у повідомленні.

Як повідомляють активісти “Кримської солідарності”, у Ростові-на-Дону вздовж дороги вишикувалися кримськотатарські слухачі, на них накидки із зображеннями учасників кримінальної справи з надписами: “За що 16 років?”, “Поверніть дітям батьків”, “Корінь зла — рішення Верховного суду РФ 2003 року”, “Вивчення релігії не є тероризмом”. Біля суду зібралося близько сотні кримських татар. 

 

Нагадаємо, 11 березня 2020 року в будинках кримських татар російські силовики провели низку слідчих заходів, які ініціювали співробітники ФСБ. Вони провели сім обшуків та затримали Енвера Мустафаєва, історика Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова та Рустема Сейтмеметова політв’язнями.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter