У Криму затримали понад 30 людей, які прийшли зустрічати раніше затриманого адвоката Едема Семедляєва (оновлено)

Дата: 23 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційні силовики затримали ввечері 23 листопада близько 31 громадянина України, що приїхали під будівлю ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) у Сімферополі, щоб зустріти адвоката Едема Семедляєва, який, відбувши повний термін адміністративного арешту, вийшов на свободу. Серед затриманих 10 жінок та журналісти Енвер Алімов, Алім Сулейманов, Вілен Темер’янов, Ділявер Ібрагімов. 

Про це видання ZMINA повідомили активісти громадського об’єднання “Кримська солідарність”. 

 

Як повідомляє об’єднання, кримського адвоката з різних регіонів півострова приїхали зустріти близько 150 громадян України. Затримувати громадян прибув “увесь керівний склад” незаконного формування “Центр з протидії екстремізму” – заступник начальника та керівників відділів. 

Неподалік будівлі ІТТ чергувала машина “Росгвардії”, автівки “ДПС” і стояли два порожні автобуси. 

Повідомляється, що десятьох людей,  з них сім жінок, повезли до “відділку поліції №1 “Залізничний”, 12 людей, з них трьох жінок, – до “відділку поліції №2 “Київський” та дев’ятеро чоловіків – до “відділу поліції №3 “Центральний”. 

 

 
У будинку Азізової перебуває дворічна дитина, у Фатіми Яникової – четверо, у Наїлі Ібрагімової – шестеро дітей.
 
Фатіме та Наїля – дружини політв’язнів “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”. Щоб затримати людей за адміністративною статтею, потрібні виняткові обставини. 
 

Потрібні документи чи відомості, що підтверджують, що вони не з'являться до суду самостійно.

Еміль Курбедінов

Затриманих у “відділках поліції” утримували до ранку. Окупаційні силовики відпустили лише неповнолітніх. 

Тим часом Прокуратура Автономної Республіки Крим 24 листопада відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі громадян України. У відомстві нагадують, що це вже шосте незаконне затримання кримських татар з вересня 2021 року.

Масові затримання засудила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона констатувала з боку країни-окупанта порушення 10 статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожен має право на свободу вираження поглядів.

“Це право включає, зокрема свободу дотримуватися своїх поглядів та ідей без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів”, – на писала вона на своїй фейсбук-сторінці.​

Нагадаємо, 11 листопада “Центральний районний суд Сімферополя” визнав винним адвоката в адмінправопорушеннях за двома протоколами, які склали у “відділку поліції”. 

Як відомо, 25 жовтня 2021 року співробітники окупаційного “ОМОНу” та “Центру з протидії екстремізму” затримали  Семедляєва в “Центральному відділенні поліції Сімферополя”, куди той прибув для надання юридичної допомоги своїм довірителям, затриманим напередодні. Затримані чоловіки прийшли  цього дня до “Кримського військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, де через відеоконференцзв’язок мало відбутися апеляційне засідання в справі “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

Окупаційні силовики допустили до 21 затриманого чоловіка лише одного захисника, і ним став Едем Семедляєв. Правозахисна організація зауважує, що під час його бесіди з одним із довірителів співробітник “поліції” чинив на довірителя тиск і погрожував переслідуванням за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції”. Коли Едем Семедляєв заявив про намір вести аудіозапис того, що відбувається в дільниці, співробітник “поліції” також звинуватив його в непокорі законним розпорядженням поліції за ст. 19.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Крім того, співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” заявили адвокату, що їм необхідно перевірити, чи є в нього на тілі “екстремістські” татуювання, і наказали йому роздягнутися для проведення особистого огляду. Відомо, що адвокат мав роздягнутися в присутності п’яти людей і під відеонаглядом.  Коли ж чоловік відмовився від огляду, пославшись на статтю 28 Конституції Російської Федерації, співробітник “поліції” склав ще один протокол, знову апелюючи до непокори “законним розпорядженням поліції”.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter