“Вимагали роздягнутися догола”: у Сімферополі на адвоката Едема Семедляєва склали адмінпротокол

Дата: 26 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Сімферополі на адвоката Едема Семедляєва, який приїхав до відділку окупаційної “поліції Центрального району Сімферополя”, щоб надати юридичну допомогу затриманому вранці 21 кримському татарину, склали протокол за “непокору поліції”.

Про це повідомив адвокат Айдер Азаматов, який надає юридичну допомогу своєму колезі. 

Едем Семедляєв

Протокол на захисника склав начальник відділу окупаційного “Центру з боротьби з екстремізмом” Руслан Шамбазов за статтею 19.3 КпАП Росії (“непокора законному розпорядженню співробітника поліції, військовослужбовця, співробітника органів ФСБ”). 

Айдер Азаматов розповів, що російські силовики виписали протокол нібито за те, що Едем Семедляєв проводив відеознімання. Захисник заперечує це і пояснює, що коли його колега надавав юридичну допомогу затриманому громадському журналістові Зідану Аджикелямову, то в приміщення зайшов інший затриманий, який попросив адвоката про надання юридичної допомоги. Семедляєв повідомив, що завершить оформлення документів щодо Аджикелямова, а потім надасть також йому допомогу. На це “поліцейські” заявили, що не чекатимуть адвоката, і почали складати адмінпротокол. Чоловік сказав, що здійснює аудіозапис незаконних дій силовиків. 

 

Російські силовики також вимагали від Едема Семедляєва роздягнутися догола, щоб з’ясувати, чи є на тілі в чоловіка ознаки, що вказують на належність до бандформування. На це захисник повідомив, що через релігійні переконання і статус спецсуб’єкта адвоката він відмовляється. Це “поліцейський” розцінив це як відмову від догляду і почав разом з іншими понятими складати адмінпротокол за відмову виконувати “законні дії правоохоронців”. 

Айдер Азаматов назвав це “поганою практикою” для адвокатури півострова. 

 

Низка правозахисних організацій 26 жовтня закликала максимально активізувати роботу Кримської платформи, одна з цілей якої полягає в тому, щоб “покласти край стражданням людей, які проживають на окупованому півострові”. Правозахисна спільнота в Україні вимагає від Росії негайно звільнити адвоката та всіх затриманих напередодні біля “Кримського гарнізонного військового суду”. 

Сам Едем Семедляєв повідомив, що звернувся до “Адвокатської палати Криму” зі скаргою на дії російських силовиків. У своїй заяві до “палати” захисник захистити його права як адвоката і назвав такі дії окупаційних силовиків “приниженням авторитету адвокатури Російської Федерації”

Нагадаємо, у понеділок, 25 жовтня, під будівлею незаконного “гарнізонного військового суду в Сімферополі” російські силовики затримали понад 20 осіб, які зібралися, щоб підтримати фігурантів красногвардійської “справи “Хізб ут-Тахрір”.

Самі ж фігуранти цієї справи розцінили затримання біля незаконного “суду” як “спосіб тиску на них” для отримання зізнань, сказав їх захисник Едем Семедляєв.

“Люди прийшли підтримати своїх близьких – це батьки, брати і сестри, але їм не дозволили навіть стояти біля суду з дотриманням маскового режиму і дистанції, їх затримали і відправили до відділку поліції. Усі ці хлопці розцінюють як тиск на них, для того, щоб вони здалися і визнали свою провину”, – повідомив адвокат.

Офіційні коментарі російських силових відомств Криму щодо цих затримань відсутні.

11 жовтня в Сімферополі під будівлею цього ж “суду”, де мали через відеоконферецзв’язок розглядати апеляцію на вирок у красногвардійській “справі “Хізб ут-Тахрір”, російські силовики затримали 15 кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter