Росія стигматизує кримських татар і сіє етнічний розлад у тимчасово окупованому Криму – Комісарка Ради Європи з прав людини

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися
Кримські татари в Криму, і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.
 
Таких висновків дійшла Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович, яка оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. 
 
Дуня Міятович

Комісарка констатувала культуру безкарності порушників прав людини на тимчасово окупованому півострові. Вона назвала це “додатковим тягарем”.

“Кримські татари багато разів протягом своєї бурхливої історії зазнавали численних порушень прав людини й були несправедливо вигнані зі своєї прабатьківщини. Вони досить настраждалися. Необхідно виправити всі кривди, яких вони зазнали й продовжують зазнавати”, – сказала Комісарка.
 
У центрі уваги оприлюдненої доповіді англійською мовою – численні порушення прав людини, скоєні щодо кримських татар протягом усієї їхньої історії, особливо після окупації та незаконної окупації Криму РФ у 2014 році та повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.
 
“Незаконна анексія Криму Росією призвела до трагічного перебігу подій та заходів, що характеризуються серйозними та неодноразовими порушеннями прав кримських татар. Ці заходи загалом сприяють формуванню середовища, що стигматизує кримських татар і сіє етнічний розлад, налаштовуючи проти них населення Криму”, – зауважила Комісарка.
 
Водночас вона знову закликала покласти край утискам кримських татар і негайно припинити всі довільні арешти, переслідування і обшуки будинків кримськотатарських правозахисників, активістів, лідерів і журналістів та пересічних кримських татар.
 
Крім того, вона наголосила, що міжнародне гуманітарне право забороняє державі-окупанту застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території. Комісарка закликає припинити всі кримінальні переслідування, засновані на зловживанні російським антиекстремістським і антитерористичним законодавством, або подібні надумані звинувачення, спрямовані проти багатьох кримських татар у Криму.
 
Серед іншого вона закликала країну-окупанта до гуманного поводження з усіма особами, які перебувають під вартою в тимчасово окупованому Криму, і з кримчанами, які утримуються в місцях позбавлення волі в Росії.
 
“Міжнародні механізми моніторингу прав людини та гуманітарні організації повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх затриманих, включно з кримськими татарами”, – додала Міятович, додавши, що “переведення затриманих з Криму до місць позбавлення волі в Росії – це практика, що суперечить міжнародному гуманітарному праву і має бути негайно припинена”.
 
Також Дуня Міятович підкреслила, що кримськотатарські адвокати та юристи, які представляють кримських татар, повинні мати можливість вести свою діяльність без залякувань, переслідувань або перешкод. А всі кримські татари, зокрема з правозахисниками, активістами та журналістами, мають користуватися свободою зібрань і вираження поглядів, не побоюючись репресій.
 
Вона також підкреслила, що вони повинні мати можливість сповідувати свою релігію публічно або приватно, здобувати освіту кримськотатарською мовою та зберігати свою культурну спадщину.
 
Оскільки російська окупаційна влада суттєво обмежила свободу засобів масової інформації в Криму, Комісарка закликає українську владу забезпечити належну стабільну підтримку кримськотатарських  телевізійних та радіомовних організацій, що продовжують свою діяльність на материковій частині України й забезпечують мовлення на користь кримських татар.
 
У своїй доповіді Комісарка також закликала Росію покласти край примусовому призову та військовій мобілізації кримських татар у Криму, що є ще однією практикою, яка очевидно порушує міжнародне гуманітарне право. Вона вважає, що кримські татари, які намагаються ухилитися від незаконного призову до російських збройних сил, повинні отримати належну гуманітарну та правову допомогу та підтримку в усіх країнах, де вони можуть шукати притулку.
 
У своїй доповіді Дуня Міятович також звернула увагу на таке серйозне порушення прав людини, як насильницьке зникнення, яке з початку тимчасової окупації Кримського півострова зачепило декілька десятків людей, багато з яких є кримськими татарами.
 
Комісарка закликала Росію до швидкого, ефективного та адекватного розслідування долі та місця перебування зниклих безвісти осіб.
 
“Усі винні в таких серйозних порушеннях прав людини мають бути притягнуті до відповідальності, а жертвам і родичам зниклих безвісти та їхнім об’єднанням має бути надана належна підтримка”, – наголосила вона.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter