В Україні заочно засудили екссуддю Віктора Можелянського з Криму до 13 років за держзраду

Дата: 30 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Подільський районний суд Києва заочно засудив колишнього суддю Київського районного суду Сімферополя Автономної Республіки Крим Віктора Можелянського (Viktor Mozhelianskyi, Viktor Mozhelyansky) до 13 років ув’язнення за державну зраду.

Про це свідчить текст вироку, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Засуджений незаконний “суддя” Віктор Можелянський

Повідомляється, що Можелянського у грудні 2005 року Верховна Рада України своєю постановою безстроково обрала Можелянського суддею Київського районного суду Сімферополя АР Крим.

З початку військової операції РФ із захоплення українського півострова засуджений залишився працювати у незаконно створеному Росією “Київському районному суді Сімферополя”, а з березня 2019 року обіймає посаду незаконного “заступника голови” так званого Центрального районного суду Сімферополя.

Як пише Центр журналістських розслідувань, 2018 року Можелянський відправив до СІЗО українського військового моряка Богдана Небилицю.

В лютому 2017 року Можелянський незаконно визнав винним кримчанина Марлена Мустафаєва в адмінпорушенні, передбаченому ст.20.3 КоАП РФ “Демонстрація символіки екстремістської організації” за розміщення публікації в інтернеті, де була символіка Хізб-ут-Тахрір. Суддя призначив Мустафаєву адміністративний арешт на 11 діб.

17 листопада 2016 року Можелянський на закритому засіданні ухвалив рішення про призначення Олексію Стогнію запобіжного заходу у формі тримання під вартою терміном на два місяці.

Окрім цього, незаконний “суддя” у 2015 році на чотири роки та два місяці тюремного ув’язнення засудив учасника кримського Євромайдану Олександра Костенка. Також він виносив вироки за ухиляння кримчан від незаконного призову до окупаційної армії, брав під варту Ахтема Чийгоза, фігурантів справи Веджія Кашка.

Напередодні Дарницький районний суд Києва засудив за кримінал до 15 років в’язниці незаконну “суддю” так званого “Керченського міського суду” Олену Богданович (Olena Bohdanovych, Elena Bogdanovich). Засуджена допомагала окупаційній влади відчужувати законне майно у громадян України. 

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Раніше екссекретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова. Раніше Меджліс оприлюднив алгоритм дій, як податися до кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter