В Угорщині поскаржилися на сайт “Миротворець”

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що угорським політикам та представникам, які внесені до сайту “Миротворець”, може загрожувати помста.

Про це він заявив під час дебатів у ПАРЄ, пише “Європейська правда”.

Джерело: umoloda.kiev.ua

Заява пролунала як відповідь на запитання однопартійця угорського дипломата, депутата Барни Зігмонда, який попросив прокоментувати ситуацію з правами угорців в Україні.

На думку Сіярто, існування сайту “Миротворець” є окремою проблемою.

“Це список ворогів, які мають бути покарані. Я й сам у цьому списку, але для мене це не проблема, мене захищає контртерористична служба Угорщини. Але ті, хто живуть в Україні, мають більше підстав боятися”, – сказав він.

Як стверджує заступник міністра, існування сайту “Миротворець” нібито створює загрози для євродепутатки Андреї Бочкор з Берегова на Закарпатті: вона була обрана до ЄП за угорською квотою.

“Є євродепутатка, яка боїться повернутися додому на різдвяні свята через те, що вона в цьому списку і не захищена”, – заявив Сіярто.

Нагадаємо, що сайт “Миротворець” був створений у 2014 році. Його засновники вимагають розглядати свої публікації як офіційні заяви про правопорушення у сфері нацбезпеки та державності України з боку осіб, внесених до бази даних вказаного онлайн-ресурсу.

У 2016 році сайт тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Першим був список особистих даних із понад чотирьох тисяч журналістів, які отримували “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”. Їх всіх “Миротворець” звинуватив у зраді та співпраці із сепаратистами. Разом із даними українських журналістів була оприлюднена інформація про представників таких ЗМІ, як “Вашингтон пост”, “Ньюзвік”, “Нью-Йорк таймс”, “Голос Америки” (США), Польське ТБ, Радіо Польщі, телеканал “Польсат” (Польща), агентство Сіньхуа (Китай), телеканал “Сі-Бі-Сі” (Канада), агентство Франс Пресс, газети “Монд”, “Фігаро” (Франція) та багато інших.

Після третьої публікації особистих даних представників ЗМІ на “Миротворці” прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення персональної інформації журналістів.

У жовтні 2019 року Моніторингова місія ООН в Україні закликала Верховну Раду ініціювати закриття сайту через те, що в його базі містяться персональні дані людей, а це є порушенням законодавства і становить небезпеку. У своїх доповідях експерти зауважували, що навіть Нацполіція для орієнтування використовує дані з бази “Миротворця”. Через це, зокрема, силовики свавільно утримували під вартою чоловіка без офіційного обрання запобіжного заходу. 

Мін’юст також просив власників “Миротворця” не вносити до своєї бази деяких росіян, бо це шкодить Україні в ЄСПЛ.

У грудні 2019-го “Миротворець” повідомляв  про припинення своєї діяльності, однак згодом автори проєкту уточнили, що припинили діяльність лише на декілька годин. Відомо, що сайт пов’язують із заступником міністра внутрішніх справ МВС Антоном Геращенком.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter