Місія ООН закликає парламент закрити сайт “Миротворець”

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй в Україні закликає Верховну Раду ініціювати закриття сайту “Миротворець”.

Про це 16 жовтня повідомив заступник голови Моніторингової місії Бенджамін Моро на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, повідомляє Укрінформ.

Бенджамін Моро / фото: Укрінформ

На думку представників організації, сайт містить персональні дані людей, що є порушенням законодавства і становить небезпеку.

“Як ви знаєте, сайт має особисті дані осіб, включно з журналістами, що порушує національне законодавство та міжнародні норми. Ті, чиї дані розміщено на сайті, позначаються як терористи, сепаратисти і зрадники. Відкриття їхніх даних, зі свого боку, становить небезпеку для таких осіб”, – цитують Бенджаміна Моро Українські Новини.

Як відомо, у 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року.

Водночас сайт “Миротворець” звинувачував усіх цих журналістів у зраді і співпраці із сепаратистами. Крім даних українських журналістів, була оприлюднена інформація про представників таких ЗМІ, як “Вашингтон пост”, “Ньюсвік”, “Нью-Йорк таймс”, “Голос Америки” (США), Польське ТБ, Радіо Польщі, телеканал “Польсат” (Польща), агентство Сіньхуа (Китай), телеканал “Сі-Бі-Сі” (Канада), агентство Франс Пресс, газети “Монд”, “Фігаро” (Франція) та багато інших.

20 травня 2016 року “Миротворець” удруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

24 травня 2016 року сайт центру “Миротворець” виклав чергові списки акредитованих у Росії журналістів українських та світових ЗМІ. Ресурс назвав їх такими, що “співпрацюють з країною-агресором”. Від України в списку були, зокрема, журналіст УНІАН Роман Цимбалюк, який став відомим після того, як поставив на пресконференції “незручні” запитання Володимиру Путіну, журналістка інформаційного агентства Українські Новини Христина Бутко, журналістка телеканалу “Інтер” Юлія Крючкова.  

Журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських і міжнародних медіаорганізацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних “ДНР” / “ЛНР” “акредитацію”, і закликали владу відкрити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України “Про захист персональних даних”, вчинення тиску та погроз журналістам, які зазначені в списку.

11 травня 2016 року прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

2 червня 2016 року слідче управління Головного управління Національної поліції в місті Києві закликало представників ЗМІ, чиї прізвища та контактні дані оприлюднив сайт “Миротворець” та які внаслідок цього зазнали чи зазнають перешкоджання їхній законній професійній діяльності, звернутися до слідчого управління ГУ НП в місті Києві для давання свідчень із приводу зазначених фактів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter