Мін’юст просить “Миротворець” не вносити до своєї бази деяких росіян, бо це шкодить Україні в ЄСПЛ

Дата: 29 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України виступило з відкритим зверненням до власників сайту “Миротворець”, аби ті не вносили до своєї бази інформацію про деяких росіян, бо це шкодить розгляду справи “Україна проти Росії (щодо Криму)” в ЄСПЛ.

Відкрите звернення опублікував на своїй сторінці у фейсбуку заступник міністра Іван Ліщина

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ ЗВЕРТАЄТЬСЯ З ВІДКРИТИМ ЗВЕРНЕННЯМ ДО ЦЕНТРУ «МИРОТВОРЕЦЬ»Справа «Україна проти Росії (щодо…

Gepostet von Іван Ліщина am Dienstag, 29. Oktober 2019

Перші слухання в справі проти Росії відбулися на початку вересня поточного року, проте після цього, за словами Ліщини, Мін’юст отримав декілька листів від уряду РФ, де стверджувалося, що після цього до бази сайту внесли кількох росіян, які представляють Росію на суді. 

“Уряд РФ, посилаючись на статті Регламенту ЄСПЛ (які є обов’язковими для обох сторін у процесі), розцінює це як залякування і тиск на Росію в справі та вимагає від ЄСПЛ припинити її розгляд, визнавши її неприйнятною і такою, що подана несумлінно”, – розповів він.

У своєму дописі Ліщина назвав діяльність “Миротворця” масштабною та визнав, що держоргани не можуть впливати на власників сайту. Однак попросив утриматися від публікації інформації про деяких осіб, які представляють РФ або надають докази / свідчення в міждержавних справах України проти Росії, до розгляду справи по суті і ухвалення рішення ЄСПЛ.

Як відомо, нещодавно Моніторингова місія ООН в Україні закликала Верховну Раду ініціювати закриття сайту “Миротворець” через те, що в його базі містяться персональні дані людей, а це є порушенням законодавства і становить небезпеку. У своїх доповідях експерти зауважували, що навіть Нацполіція для орієнтування використовує дані із сайту “Миротворець”. Через це, зокрема, силовики свавільно утримували під вартою чоловіка без офіційного обрання запобіжного заходу в серпні поточного року.

Згодом спікер парламенту Дмитро Разумков сказав, що Рада не уповноважена ініціювати закриття будь-яких інтернет-ресурсів.

Нагадаємо, що у 2016 році сайт “Миротворець” тричі оприлюднював списки журналістів з їхніми даними. Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня 2016 року. Всіх їх автори ресурсу звинуватили в зраді і співпраці із сепаратистами. Крім даних українських журналістів, була оприлюднена інформація про представників таких ЗМІ, як “Вашингтон пост”, “Ньюсвік”, “Нью-Йорк таймс”, “Голос Америки” (США), Польське ТБ, Радіо Польщі, телеканал “Польсат” (Польща), агентство Сіньхуа (Китай), телеканал “Сі-Бі-Сі” (Канада), агентство Франс Пресс, газети “Монд”, “Фігаро” (Франція) та багато інших.

Після третьої публікації даних прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення персональної інформації журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter