Зеленський вирішить долю Венедіктової після її звіту про роботу у 2020-му – Мендель

Дата: 22 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Прессекретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель повідомила, що в Офісі президента оцінять діяльність генеральної прокурорки Ірини Венедіктової на посаді після її звіту про роботу за 2020 рік. 

Про це Мендель повідомила “Українській правді”.

Декілька місяців тому у інтерв’ю BBC президент Зеленський розповів, що може звільнити дійсну очільницю Офісу генпрокурора Венедіктову так само, як на початку року звільнив Руслана Рябошапку. Однак пообіцяв зробити це лише, якщо вона не покаже свого результату. 

“Якщо зараз діючий генпрокурор, новий генпрокурор, якщо вона – це вона, жінка, професійна жінка – якщо вона до кінця року не покаже свого результату, їй я дам таку саму відповідь”, – говорив очільник країни. 

Рябошапку звільнили після того, як група нардепів вирішила висловити йому недовіру. Вони вважали, що генеральний прокурор має залишити посаду нібито через “нерозслідування, гальмування розслідування найбільш резонансних кримінальних проваджень”. Однак правозахисники виступили на його підтримку та нагадували, що саме під керівництвом Рябошапки прокуратура досягла прогресу в розслідуванні, зокрема, вбивства активістки Катерини Гандзюк.

“Депутати прагнуть звільнити генпрокурора, який не тільки намагається досягти успіху в резонансних справах, але й має системне бачення та розуміє важливість внутрішніх перетворень у системі прокуратури”, – йшлось у звернені на ім’я Зеленського.

Однак згодом очільницею відомства стала Ірина Венедіктова. До цього вона встигла покерувати ДБР та призначила своїм заступником у бюро Олександра Бабікова, який працював у юридичній фірмі, що захищала експрезидента Віктора Януковича. 

Вже за тиждень після призначення Венедіктова усунула свого заступника Віктора Трепака від справ Майдану, справи вбивства Катерини Гандзюк, справи нападу на одеського активіста Сергія Стерненка та інших справ, які розслідує СБУ. З критикою цього рішення виступили не тільки правозахисники та активісти, але й родини Героїв Небесної сотні, члени яких підписали відкрите звернення до Зеленського.

Згодом Венедіктова повідомила, що у справі про напад на Стерненка незабаром мають оголосили про підозри, однак самому активісту. Звинувачують його в умисному вбивстві одного зі своїх нападників та незаконному носінні холодної зброї. Згодом Стерненка відправили під домашній арешт, під яким він знаходиться досі.

Журналісти-розслідувачі також з’ясували, що двоє заступників Венедіктової Андрій Любович та Олексій Симоненко отримували нагороди від Януковича. Однак у вересні Любовича скоротили. За даними медіа, він погоджував підозри суддям Окружного адмінсуду Києва в справі про захоплення влади й створення злочинної організації та мав конфлікт з керівництвом. 

У вересні заступником Венедіктової став Максим Якубовський, який до призначення в органи працював у Центрі правових ініціатив “Правова держава”. Організацію пов’язували з проросійським олігархом Віктором Медведчуком. Одразу після цього родини Небесної сотні, правозахисники та активісти вимагали від Венедіктової та президента Зеленського звільнити Якубовського з посади, однак він досі обіймає її. 

Фотографія обкладинки: ТСН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter