Нагороди від Януковича та боротьба проти Євромайдану: журналісти розповіли про заступників Венедіктової

Дата: 24 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Двоє заступників генеральної прокурорки Ірини Венедіктової Андрій Любович та Олексій Симоненко отримували нагороди від Віктора Януковича, а третій, Ігор Мустеца, під час Революції гідності, ймовірно, брав участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Про це розповіли журналісти проєкту “Наші Гроші з Денисом Бігусом”

Колишній прокурор Донецької області Андрій Любович став заступником генпрокурора Венедіктової 27 березня. Однак ще 2012 року його нагородив медаллю “За працю і звитягу” тодішній президент Віктор Янукович – на прохання тодішнього генпрокурора Віктора Пшонки. У нагородному листі пояснюється, чим саме Любович заслужив цю нагороду.

“За проявлений високий професіоналізм в організації якісного та оперативного розслідування і розкриття злочинів, пов’язаних із вчиненням терористичних актів у місті Дніпропетровську”, – повідомляється в листі, який підписав Пшонка.

Йдеться про серію вибухів у Дніпрі навесні 2012 року, коли Любович був головним слідчим обласної прокуратури. Янукович дав вказівку оперативно розслідувати справу – і незабаром правоохоронці затримали чотирьох осіб. Після цього Андрій Любович і отримав свою медаль. Однак справа  почала розвалюватися в суді. Спершу прокуратура зняла обвинувачення з двох підозрюваних. У 2019 році двоє інших таки отримали обвинувальні вироки, але зовсім не з тим покаранням, на яке сподівалася прокуратура. Прокурори вимагали для “терористів” довічного ув’язнення, натомість ті вийшли на волю одразу після оголошення вироку (з урахуванням так званого закону Савченко). Наразі Любович за розподілом обов’язків відповідає, зокрема, і за розслідування справ Майдану – злочинів влади проти учасників Революції гідності.

Також 27 березня посаду заступника очільниці Офісу генпрокурора отримав Олексій Симоненко, який за часів Віктора Януковича працював в СБУ. В той час він одержав цілу низку нагород як від голови СБУ Валерія Хорошковського, так і від самого президента. Янукович нагородив Олексія Симоненка в березні 2011 року – званням заслуженого юриста України. Нагородні документи, отримані Bihus.Info у відповіді на запит, не містять інформації про те, чим Симоненко цю нагороду заслужив. Однак відомо, що рекомендував його до цієї нагороди тодішній начальник – голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський.

Ігор Мустеца, Олексій Симоненко та Андрій Любович

Третій заступник, якого призначила собі Венедіктова, Ігор Мустеца, нагород від Віктора Януковича не отримував, однак він, імовірно, брав безпосередню участь у боротьбі влади проти Євромайдану. Під час Революції гідності Мустеца працював на посаді прокурора Шевченківського району міста Чернівців. У судовому реєстрі можна знайти відомості, з яких випливає, що Мустеца оскаржував рішення місцевої ради на підтримку Євромайдану, а також рішення з вимогою відставки прем’єра Миколи Азарова та імпічменту президента Віктора Януковича.

Так, у постанові Чернівецького окружного адміністративного суду йдеться про те, що прокурор Шевченківського району м. Чернівців оскаржив два рішення Шевченківської районної ради міста – “Про звернення депутатів Шевченківської районної у м. Чернівцях ради до Президента України щодо підписання угоди про Асоціацію України з Євросоюзом” та “Про звернення депутатів Шевченківської районної у м. Чернівцях ради до Верховної Ради України щодо відставки Кабінету Міністрів України на чолі з Прем’єр-міністром України Азаровим М. Я. та оголошення імпічменту Президенту України”.

Суд задовольнив позов прокурора і скасував ці рішення на підтримку Євромайдану та проти тодішньої влади. Водночас у судовому рішенні не вказується прізвище прокурора Шевченківського району, однак цю посаду на той час, згідно з офіційною біографією, обіймав саме Ігор Мустеца.

“Утім, без нагород Мустеца таки не залишився. Свої “президентські ордени” він отримав уже від наступного глави держави – Петра Порошенка: той присвоїв Мустеці звання “заслужений юрист України” і нагородив орденом “За заслуги” ІІІ ступеня”, – розповіли розслідувачі. 

Як відомо, наприкінці січня заступниками директора Державного бюро розслідувань, яке тоді очолювала Венедіктова, стали Олександр Соколов та Олександр Бабіков. Останній відомий тим, що працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка захищала експрезидента Віктора Януковича. Після призначення Бабіков намагався спростувати інформацію активістів про зв’язки з Януковичем, проте згодом на підтвердження слів активістів з’явилися документи. 

Згодом НАЗК повідомило, що Бабіков справді захищав Януковича.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter