“Усі обіцянки пішли прахом”: родини Небесної сотні звернулися до Зеленського через усунення Трепака

Дата: 30 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Родини Героїв Небесної сотні звернулися до президента Володимира Зеленського з вимогою повернути керівництво департаментом у справах Майдану Вікторові Трепаку, якого нещодавно усунула від цих справ очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова. 

Заяву родини загиблих євромайданівців опублікували на офіційній сторінці у фейсбуку. 

Звернення до Президента України, Володимира Зеленського. Пройшов лише місяць з відзначення 6 річниці загибелі наших…

Опубліковано Громадська Організація «Родина Героїв Небесної Сотні» Субота, 28 березня 2020 р.

У заяві родини нагадали, що, згідно з позицією провідних прокурорів у справах Майдану, саме за сприяння Віктора Трепака останнім часом намітилися позитивні зсуви в справах, зокрема: 

  • затримано і взято під варту двох тітушок, які підозрюються у вбивстві Юрія Вербицького і тривалий час переховувалися від слідства під носом у правоохоронних органів;

  • уперше справи Майдану почали на належному рівні супроводжувати оперативні служби;

  • затримано і висунуто підозру співробітнику “Омеги”, який, за версією слідства, вбив Олега Ушневича і поранив іншого майданівця;

  • висунуто підозри суддям і слідчим Майдану, які переслідували майданівців і безпідставно кидали їх під варту в січні-лютому 2014 року.

Після усунення Трепака керування департаментом у справах Майдану передали новому заступнику Венедіктової – Андрію Любовичу.

“Любович під час Майдану був начальником слідчого управління в прокуратурі Дніпропетровщини. Місцеві прокурори брали участь у затриманнях, арештах та притягненні до відповідальності активістів місцевого майдану. Ці справи були пізніше закриті за відсутності події злочину, і в судовому порядку встановлено факт незаконного затримання та утримання їх під вартою”, – розповіли про нового очільника департаменту родини Небесної сотні. 

Віктор Трепак

На думку авторів звернення, Любович має антимайданівську позицію, яка неминуче вплине на розслідування справ і позицію прокурорів у суді.

“Пройшов лише місяць з відзначення шостої річниці загибелі наших рідних, і ми бачимо, як усі обіцянки, які нам давали у високих кабінетах і ви особисто, пішли прахом. Невже ви закриєте на це очі, пане Президенте? Забудете власні обіцянки і дозволите їй (Венедіктовій. – Ред.) це зробити? Це виключно ваша відповідальність. У вас не має за ким ховатися”, – підсумували вони.

Разом з родинами Небесної сотні щодо усунення Трепака висловився й батько вбитої активістки Катерини Гандзюк. У публікації на власній сторінці у фейсбуку, яка зібрала 11 тисяч вподобань та 10 тисяч перепостів, Віктор Гандзюк також звернувся до Зеленського. 

Шок.Володимир Зеленський те що новий генпрокурор Венедиктова починає свій шлях на посаді з брехні по справі вбивста…

Опубліковано Віктором Гандзюком Пʼятниця, 27 березня 2020 р.

“Володимире Зеленський, те, що новий генпрокурор Венедіктова починає свій шлях на посаді з брехні по справі вбивста моєї доньки Катерини Гандзюк, – це відверта ганьба, про яку я не збираюся мовчати. Мене тільки хвилює питання, чому весь день мовчите ви”, – написав він.

Водночас активісти ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” повідомили, що Венедіктова дала команду обласному прокурору Херсонської області терміново везти Гандзюка до Києва на зустріч із нею та народними депутатами. 

“Везти, щоб негайно прикритися ним від критики. Типу “дивіться: ми зустрічаємось, а значить, усе нормально!”. Віктор Гандзюк – добра і смілива людина. Але він не зобов’язаний ризикувати своїм здоров’ям, здоров’ям літньої людини з групи ризику критичного ураження вірусом Covid-19, заради забаганок пані Венедіктової”,обурюються вони.

Нагадаємо, що 27 березня новопризначена очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова усунула свого заступника Віктора Трепака від справ Майдану, справи вбивства Катерини Гандзюк, справи нападу на одеського активіста Сергія Стерненка та інших справ, які розслідує СБУ. 

Як відомо, на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальності

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter