Місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальності

Дата: 21 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Незважаючи на передання до суду справ щодо 55 винних у розстрілах активістів на Майдані, їхній розгляд затягується, а розслідування загибелі протестувальників досі не побачили значного прогресу.

Такого висновку дійшли в Моніторинговій місії ООН з прав людини в довідці “Відповідальність за вбивства та насильницькі смерті під час протестів на Майдані”.

За словами експертів, за рік із часу публікації останньої довідки на цю тему прогрес у так званих справах Майдану був малопомітний. У Моніторинговій місії нагадали, що суд над п’ятьма беркутівцями, який просунувся найбільше, був перерваний минулорічним обміном, однак повернення двох обвинувачених, за словами авторів довідки, дає надію, що принаймні розгляд їхньої справи продовжиться.

“Суд над іншими трьома обвинуваченими, скоріш за все, буде призупинено до прийняття рішення про судовий розгляд за їхньої відсутності, що може бути проблематичним через недоліки законодавства. Інші процеси затягуються самими обвинуваченими, що толерується суддями”, – зазначили вони.

У Моніторинговій місії привітали завершення розслідування щодо колишнього високопосадовця міліції, обвинуваченого в перевищенні службових повноважень та організації вбивств протестувальників, а також колишнього начальника та працівника управління СБУ в Хмельницькій області, обвинувачених у перевищенні службових повноважень, що призвели до вбивства жінки в Хмельницькому. Водночас додали, що суд у цих справах не просувається вперед.

“Затримки в першій справі викликані самовідведенням 10 суддів у двох судах з липня 2019 р. У другій – рішенням про об’єднання окремих справ двох обвинувачених”, – додали автори.

Підсумовуючи, автори доповіді зазначили, що розслідування загибелі протестувальників досі не побачили значного прогресу.

У той час як у деяких справах слідство встановило хоча б організаторів убивств, безпосередні виконавці встановлені не були. В розслідуваннях загибелі 21 з них, включаючи 13 правоохоронців, не було встановлено жодного підозрюваного”, – наголосили вони.

Місія ООН рекомендувала українському уряду;

  • забезпечити незалежне та неупереджене розслідування всіх без винятку вбивств на Майдані;
  • виділити експертним установам необхідні ресурси;
  • забезпечити, щоб у судових процесах у справах про вбивства, скоєні під час протестів на Майдані, не було непотрібних і необґрунтованих зволікань;
  • забезпечити присутність у суді підозрюваних та обвинувачених, звільнених з-під варти;
  • скасувати “закон про недоторканність”;
  • змінити процедуру заочного провадження, дозволивши повний перегляд вироку після затримання обвинуваченого.

Нагадаємо, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Минулого року на п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter