У Польщі судитимуть двох росіян за вербування бойовиків у “Вагнер”

Дата: 27 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Окружний суд Кракова судитиме двох громадян РФ за звинуваченнями в участі в міжнародному збройному об’єднанні, а саме у ПВК “Вагнер”, та діяльності на замовлення іноземної розвідки.

Про це розповідає RMF24.

Наклейки, яки розповсюджували підозрювані. Фото: nv.ua

Підозрювані – росіяни Олексій Т. і Андрій Г.

Польські слідчі кажуть, що обидва в країні вербували бойовиків до “Вагнера”. Для цього вони розклеїли кількасот наклейок у Кракові та Варшаві з написами “Ми тут” та QR-кодами для зв’язку з бойовиками.

Також їм закидають роботу на російську розвідку з метою дестабілізації ситуації в Польщі. 

Якщо суд визнає росіян винними, то вони можуть отримати до 10 років позбавлення волі.

До минулого року російських бойовиків з “Вагнера” вважали членами приватної військової компанії, але російський керманич Путін підтвердив, що їх фінансували з бюджету РФ. Вагнерівці відомі причетністю до катувань та чималої кількості страт у різних країнах, деякі з яких дуже детально описані журналістами. 

Нагадаємо, що причиною загибелі у 2023 році на фронті іноземних волонтерів Крістофера Перрі та Ендрю Бегшоу могла стати страта членами “Вагнера”. 

Верховна Рада визнала “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Убитому керівнику бойовиків Євгену Пригожину повідомили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

У Великій Британії юристи подали позов щодо вагнерівців за тероризм і воєнні злочини в Україні. Правники називали це першим випадком в історії, коли щодо приватної військової компанії позиваються до суду “за використання нею тероризму та за змову з державою для вчинення незаконної війни”.

Схожий позов подали також у Сербії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter