У мережі зʼявилося відео, на якому окупанти відрізали голову українському військовому, в Офісі президента відреагували

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Вночі 11 квітня соцмережами поширили відео жорстокого вбивства українського полоненого. На кадрах видно, як російський окупант ножем відрізає голову українському військовому, який на той момент був ще живим. 

Відео, зокрема, поширив український блогер Ігор Лаченков, закликаючи публікувати його в соцмережах та відзначати іноземних журналістів. 

Скриншот з відео

“Росіяни зняли жахливе відео жорстокого обезголовлення полоненого українського військового. Це черговий жахливий злочин російської армії та порушення всіх умовностей і моральних принципів людства.

Ви повинні розуміти, що такого ніколи не повинно бути у 21-му столітті, це чистої води тероризм, буквальне катування до смерті, страта безпорадної людини, яка від болю кричить про допомогу і просить не вбивати її. Це повинні розуміти всі й вживати заходів”, – написав він. 

На відео видно, як полонений кричить, що йому боляче, а окупанти коментують страту російською: “Працюємо, браття”, “Ламай хребет. Ти що, ніколи бошку не різав, н***й?”. 

Після цього відрізану голову росіяни демонструють на камеру та говорять, що її треба відправити командиру закатованого. Крім того, окупант показує на камеру бронежилет страченого українського полоненого. 

Обличчя російського військового, який вчинив страту, закрите маскою.

На кадрах можна побачити зелене листя, що може свідчити про те, що запис зробили минулого року.

На відео відреагував керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

“За все буде відповідь і відповідальність”, – написав він.

Пізніше журналісти CNN знайшли ще одне відео з відсіканням голови українським військовим.

Так, це відео, ймовірно, зняли найманці з ПВК “Вагнер” 8 квітня. На ньому зображені обезголовлені тіла двох українських солдатів, що лежать на землі поруч зі знищеною військовою машиною.

Голос за камерою, схоже, спотворено, щоб запобігти ідентифікації особи, яка озвучує.

“Бронетранспортер підірвався на міні”, – каже голос російською.

Маючи на увазі тіла на землі, голос, сміючись, продовжує: “Вони їх убили. Хтось підійшов до них. Підійшли до них і відрізали їм голови”. У вбитих українських військових, схоже, також відрубані руки.

За даними російських соцмереж, відео зняли поблизу Бахмута. У CNN наголосили, що не можуть самостійно підтвердити місце знімання відео. Також не оприлюднили сам відеоматеріал.

Відомо, що знущання з полонених є грубим порушенням Женевської конвенції та інших відповідних міжнародних норм. 

Нагадаємо, що на початку березня в мережі теж зʼявилося відео страти окупантами українського військового. Так, відео тривалістю 11 секунд розпочинається зі слів російською мовою “Знімай його”. Після цього чоловік у військовій формі без зброї, який курить сигарету, дивлячись у камеру, каже “Слава Україні”. За цим лунає звук пострілів і чоловік падає. Після цього той, хто стоїть за камерою, каже: “Здохни, с*ка”.  

Крім того, у липні 2022 року в мережу потрапив відеозапис катування російськими військовими українського полоненого, якого ті згодом убили. У ролику ще живому чоловіку в українському камуфляжі з жовто-блакитними нашивками відрізали канцелярським ножем статеві органи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter