Лубінець надіслав колегам-омбудсманам ролик з імовірною стратою українського військовополоненого

Дата: 06 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини надіслав міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з різних країн світу ролик, на якому, ймовірно, зафіксована страта російськими військовими українського військовополоненого. 

Про це розповів у телеграмі Дмитро Лубінець

Скриншот відео

Ролик у мережі поширили, зокрема, блогери Сергій Стерненко та Ігор Лаченков.

Відео тривалістю 11 секунд розпочинається зі слів російською мовою “Знімай його”. Після цього чоловік у військовій формі без зброї, який курить сигарету, дивлячись у камеру, каже “Слава Україні”. За цим лунає звук пострілів і чоловік падає. 

Після цього той, хто стоїть за камерою, каже: “Здохни, с*ка”.  

Наразі не відомі ні місце, де знімали ролик, ні час його знімання, ні особа вбитого. Журналіст Юрій Бутусов опублікував у себе в соцмережах скриншот відео із закликом до тих, хто має дані про вбитого чи обставини полону, повідомити їх. 

“Розстріл українського військовослужбовця, який потрапив у полон, – це порушення Женевських конвенцій. Це виявлення ницості та підлості. Росії доведеться відповідати за кожен скоєний воєнний злочин”, – прокоментував ролик Лубінець. 

Омбудсман опублікував відео в себе в офіційному каналі, супроводивши його застереженням до перегляду людям з чутливою психікою та неповнолітнім.

Нині жодних повідомлень від правоохоронців щодо публікації ролика не надходило. 6 березня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у своєму телеграм-каналі написав: “Воєнні злочини культивуються на Росії. І відбілюються їх пропагандою та міфами про “нацистів”. Вбивство людини, яка потрапила в полон, – ще один приклад цього. А ще це приклад їх національної нікчемності та слабкості. За кожен такий воєнний злочин буде розплата. Ніхто не зможе сховатися від неї”. 

Втім, Єрмак не зазначив, що коментує саме цей ролик. 

Нагадаємо, що торік у мережі ширили відео, на яких нібито зафіксували страту російських полонених українськими військовими. Попри те що ролики верифікували за допомогою супутника, факт “страти” так і не підтвердили

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter