“Страта” в Макіївці: ролики верифікували за допомогою супутника, але факт “страти” так і не підтвердили

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Опубліковані нещодавно ролики, на яких нібито зафіксовано страту українськими військовими російських полонених, змогли верифікувати за допомогою супутникових знімків, однак факт “розстрілу” досі не встановлено, так само як і не встановлено деталей того, що відбувалося незадовго до смерті російських військовослужбовців. 

ZMINA зібрала все, що нині відомо. 

Ілюстраційне зображення тіл російських солдатів. Фото: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency

Знятий, ймовірно, з дрона ролик, на якому видно тіла 12 російських військових на території деокупованої Макіївки на Луганщині, вперше з’явився в телеграм-каналі “Оперативний ЗСУ”, який не є офіційним акаунтом ЗСУ. Опублікували його 13 листопада. 

16 листопада на Військовому телебаченні вийшов репортаж кореспондента Олександра Соловія зі звільненого населеного пункту. У ролику можна побачити тіла російських військових, яких журналіст називає найманцями ПВК “Вагнер”. Незадовго до цього російські телеграм-канали писали про те, що біля Макіївки росіяни зазнали дуже великих втрат.

Скриншот опублікованого відео з дрона
Скриншот ролика Військового телебачення з Макіївки

Уже 18 листопада посадовці в Росії, російські мілітаристські телеграм-канали та так звані “воєнкори” активно почали розповсюджувати опубліковане раніше дрон-відео, а разом з ним ще одне, на якому українські військові беруть у полон окупантів. 

На ролику росіянам, які перебувають у дворі, наказують виходити по одному зі споруди поруч і здаватися в полон. Один з українських військовослужбовців наближається до будівлі зі зброєю, а інші прикривають його.

Коли 10 росіян вийшли з будівлі, то бійці ЗСУ запитали, чи всі вийшли. У цей момент один з тих, хто здався в полон, обертається, з будівлі виходить ще один окупант та, ймовірно, відкриває вогонь.

Наприкінці ролика чутно звуки пострілу, але сам ролик обривається. На кадрах, знятих, ймовірно, з дрона, видно лише тіла росіян, але те, що відбувалось у проміжку між цими двома моментами, невідомо. 

На останньому кадрі можна розгледіти росіянина, який останнім виходив з будівлі. Саме він, ймовірно, відкрив вогонь. Скриншот відео

Російські посадовці, коментуючи відео, одразу звинуватили українських військових у воєнному злочині, а саме в страті полонених. Розповідаючи про це, вони збрехали, що самі утримують українських військовополонених відповідно до норм Женевської конвенції, але протилежне доводять зафіксовані ООН факти. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, реагуючи на ролик, зазначив, що ймовірна ліквідація російських військовослужбовців могла бути відповіддю на їхній воєнний злочин, а саме на віроломство. 

Його заборонено статтею 37 додаткового протоколу №1 до Женевських конвенцій 1949 року. Як приклади віроломства там наводять:

  • симулювання наміру вести перемовини під прапором перемир’я або симулювання капітуляції;
  • симулювання виходу зі строю внаслідок поранень чи хвороби;
  • симулювання володіння статусом цивільної особи або некомбатанта;
  • симулювання володіння статусом, що надає захист, шляхом використання знаків, емблем або форменого одягу Організації Об’єднаних Націй, нейтральних держав або інших держав, які не є сторонами, що перебувають у конфлікті.

“Єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території Україні є злочинна політика Російської Федерації, яка розпочала необґрунтовану геноцидну війну проти українського народу. Не дивно, що такі “вкиди” зі звинуваченнями відбуваються на фоні звільнення Херсона і викриття тисяч нових фактів воєнних злочинів Кремля”, – каже Лубінець. 

Про те, що дії українських військових можуть не бути воєнним злочином, каже й опитана журналістами видання The New York Times експертка з воєнних злочинів Іва Вукусич. Видання змогло підтвердити за допомогою супутникових знімків, що ролики зняли в Макіївці, але не змогло встановити, що відбулось у проміжку між намаганням взяти в полон росіян та їхньою ліквідацією. 

Про ймовірне віроломство тих, кого намагалися полонити українські військові, каже й засновник Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левієв, додаючи, що, на його думку, на ролику зафіксували воєнні злочини з обох боків.

Пошкоджені внаслідок російського вторгнення будинки цивільних у Макіївці на Луганщині. Скриншот відео

Інша опитана The New York Times медична експертка Рохіні Хаар зауважила, що на відео в росіян простріляні голови, що може свідчити про воєнний злочин.

Нині ролики вивчають в Управлінні Верховного Комісара ООН з прав людини. Про перевірку розповіла й віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Вона також сказала, що українські військові не зацікавлені в страті росіян, оскільки мають прямий наказ взяти “якнайбільше військовополонених” для обміну.

“Кожен потенційно страчений російський солдат – це українець, якого не можна обміняти, тому тут немає жодної логіки”,додала вона. 

Ще влітку монітори ООН повідомляли, що під час конфіденційних інтерв’ю отримали інформацію про випадки, коли українські військовослужбовці нібито вбивали поранених та осіб hors de combat і Французький термін, який використовується в дипломатії та міжнародному праві для позначення осіб, які не здатні виконувати свої бойові обов’язки під час війни., а також військовополонених. Проте жодних підтверджень цих інцидентів тоді не наводили.

В Офісі президента, відповідаючи тоді на ці та інші твердження, казали, що ставити жертву та агресора в один ряд – це розмивання відповідальності та зміщення фокуса з основної проблеми.

Згодом Комісія ООН у своєму звіті зафіксувала два випадки порушення українськими військовими міжнародного гуманітарного права. За обома фактами в Україні відкрили кримінальні провадження.

 

Нагадаємо, що отримані в конфіденційних інтерв’ю з військовополоненими, а також свідками та родичами військовополонених дані свідчать – у російському полоні українських військових катують. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter