“Знущалися з найхудіших, даючи пачку твердого печива”: українські військові розповіли ООН про російський полон

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Отримані під час проведення конфіденційних інтерв’ю з військовополоненими, а також свідками та родичами військовополонених дані свідчать, що в російському полоні українських військових катують. 

Про це повідомила голова Моніторингової місії з прав людини в Україні Матильда Богнер

Колонія в Оленівці та тіла вбитих українських військовополонених. Фото: Reuters

Монітори опитали 159 військовополонених: 139 чоловіків і 20 жінок. Полонили їх або російські військові, або російські бойовики з непідконтрольних українському уряду територій, або інші пов’язані з Росією озброєні групи. 

Україна надала конфіденційний доступ до військовополонених у місцях інтернування, але Росія такого доступу не надала, а тому українських військовополонених опитували вже після їхнього звільнення. 

“Ми застосовуємо методологію Управління ООН з прав людини та дотримуємося стандарту доказування “достатні підстави вважати”, – зазначає Богнер.

Типова ситуація, у якій опинялись українські полонені мала такий вигляд: одразу після захоплення деяких били або грабували, до місць інтернування їх часто перевозили в переповнених вантажівках чи автобусах, іноді не даючи води або навіть можливості сходити в туалет.

“Їхні руки були зв’язані, а очі заклеєні клейкою стрічкою так щільно, що залишилися рани на зап’ястках і обличчях”, – передає почуте від полонених голова місії. 

Після прибуття до місця утримання військовополонені проходили так звані “процедури прийомки” – тривалі побиття, погрози, цькування собаками, роздягання та тривале перебування в незручних позах.

Свідки розповіли місії про смерті військовополонених, які не витримували катувань у колонії біля Оленівки у квітні.

“Ми отримали твердження про вісім таких смертей там же у квітні 2022 року і працюємо над їхньою перевіркою”, – каже Богнер. 

Українських полонених катували, не лише щоб змусити надати військову інформацію чи свідчити про ймовірні злочини. У моніторинговій місії кажуть, що щоденною практикою було залякування та приниження. 

“Військовополонені описували нам, як їх били, зокрема кийками, киянками та ногами, катували електричним струмом за допомогою шокерів та військового телефона, відомого як ТАПік. Чоловік, якого катували в колонії біля Оленівки, розповів нам, як члени пов’язаних з Російською Федерацією озброєних груп, я цитую, “приєднали дроти до моїх геніталій і носа та били мене струмом. Вони просто розважалися, і їх не цікавили мої відповіді на їхні запитання”, – розповідає Богнер. 

Захисники Азовсталі. Фото: Reuters

Катували не лише струмом: моніторам вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки чи ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Ми опитали два десятки військовополонених жінок після звільнення з колонії біля Оленівки, та інших місць інтернування в Донецьку та в Російській Федерації. В колонії під Оленівкою опитані військовополонені-жінки не зазнавали фізичного насильства, але описували психологічні муки, бо чули крики військовополонених чоловіків, яких катували в сусідніх камерах. Одна зі свідків сказала нам, цитую: “Я досі не можу витримати звуку клейкої стрічки. Охоронці використовували її, щоб знерухомити своїх жертв і почати їх катувати”, – ділиться почутим голова моніторингової місії.

Втім, кілька жінок, які перебували в інших місцях, розповідали, що під час допитів їх били, катували електричним струмом і погрожували сексуальним насильством. Також їх примушували оголеними перебігати з однієї кімнати в іншу в присутності охоронців-чоловіків.

На сайті ООН можна знайти більше свідчень щодо того, як поводилися з полоненими в Росії чи на окупованих нею територіях. 

“Кілька російських військовослужбовців змусили двох поранених українських військовослужбовців із переламаними ногами проповзти близько 500 метрів до найближчої російської позиції, зняли їх на відео та виклали в мережу”, – описують один з задокументованих випадків. 

Також монітори розповідають про погане харчування в неволі через що деякі з українських військових втратили до чверті своєї ваги, а багато хто часто непритомнів. 

“…Був один охоронець. Він знущався з найхудіших хлопців, даючи їм пачку твердого печива, кажучи: “З цим ти маєш набрати два кілограми до кінця тижня”, – наводять вони одну з історій від полоненого.

“В одному імпровізованому місці ув’язнення на Луганщині військовополонені щодня отримували лише 250 грамів консервів (зерна з жиром і м’ясними субпродуктами) та пачку військового черствого печива на одну особу протягом трьох місяців”, – описують умови монітори, зазначаючи, що деякі полонені називали голод найтяжчим стражданням. 

Нагадаємо, свідчення, надані моніторам ООН російськими військовополоненими, яких тримають в Україні, ви можете прочитати за посиланням

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter