ООН зафіксувала випадки жорстокого поводження з полоненими росіянами в українській колонії та кількох СІЗО

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало випадки жорстокого поводження з військовополоненими росіянами у виправній колонії в Дніпропетровській області та в кількох слідчих ізоляторах в Україні. 

Про це розповіла голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер

Охоронці йдуть поруч із полоненими всередині табору для військовополонених у Львівській області. Фото: ABC News

На відміну від Росії Україна надала моніторам конфіденційний доступ до місць інтернування, а тому поспілкувалися вдалося зі 175 полоненими чоловіками.

Жорстке поводження в зафіксованих випадках у колонії та СІЗО використовували як інструмент для нібито підтримки дисципліни.

“Охоронці змушували військовополонених стояти на колінах протягом кількох годин і били їх палицями або електрошокером, якщо вони рухалися. В одному випадку військовополонений розповів УВКПЛ про те, що під час допиту правоохоронними органами його душили шматком тканини, накладеним на рот і ніс”, – розповідає Богнер. 

Випадки катувань і жорстокого поводження монітори переважно фіксували під час взяття в полон, перших допитів або ж переміщень до транзитних таборів і місць інтернування.

Полонені росіяни заявили, що їх били кулаками й ногами по обличчю і тулубу після здавання в полон і під час допитів представники ЗСУ.

“У кількох випадках військовополоненим завдавали ножових поранень або ударів електричним струмом з використанням військового телефона “ТАПік” українські правоохоронці або військовослужбовці, які їх охороняли. Один з військовополонених згадував: “Найбільше ми боялися військового телефона. Відчуття було жахливим. Усе твоє тіло завмирало, а потім ти падав на бік”, – говорить Богнер. 

На сайті ООН можна знайти більше свідчень щодо поводження з полоненими російськими військовими чи членами пов’язаних з Росією збройних груп.

“Український військовослужбовець не давав йому спати, прив’язав до чогось, усю ніч бив ногами та якимось твердим предметом по голові”, – описують один з випадків.

Російський військовополонений у таборі на Львівщині. Фото: ABC News

Кілька військовополонених розповіли, що співробітники СБУ били їх кулаками та прикладом прямо перед допитом.

“По дорозі з пункту евакуації до транзитного табору машина зупинялася на семи чи восьми блокпостах, і на кожному з них українські військовослужбовці, які нас супроводжували, пропонували військовим на блокпосту можливість побити нас. Деякі погоджувались і били нас”, – розповів інший полонений росіянин. 

Дізналися монітори й про поширену практику інтернування військовополонених у неофіційних місцях позбавлення волі, таких як підвали гауптвахт або військових штабів.

Умови перевезення військовополонених росіян монітори описують так: “Часто їх оголених саджали у вантажівки чи мікроавтобуси зі зв’язаними за спиною руками”.

Харчування російських військовополонених у таборі на Львівщині. Фото: ABC News

Втім, в ООН наголошують, що український уряд реагує на заяви про застосування насильства щодо військовополонених з боку представників своїх збройних сил. Монітори отримали “достовірні твердження” про свавільні страти осіб, які припинили участь у воєнних діях, і кілька випадків катувань та жорстокого поводження, які нібито вчинили українські військові.

“Ми очікуємо на прогрес у цих справах”, – сказала голова моніторингової місії. 

Також монітори додали, що Україна дозволяє російським військовополоненим тримати зв’язок з рідними, однак деякі з опитаних не могли цього зробити.

“Заборона катувань та жорстокого поводження є абсолютною навіть – а радше особливо – під час збройного конфлікту. Запобігання катуванням починається з того, що незалежні спостерігачі мають доступ до осіб, позбавлених волі”, – підсумувала Богнер, учергове закликаючи Росію надати доступ моніторам до полонених українців. 

Нагадаємо, що точна кількість військовополонених з обох сторін не відома. Однак Україна витрачає 3 тисячі гривень щомісячно на утримання військовополоненого, а живуть вони в одному таборі та понад пів сотні дільниць, що розташовані майже в кожному регіоні країни.

Отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що їх там катують. До прикладу, моніторам вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки та ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter