Офіс президента відреагував на заяву ООН про порушення Україною міжнародного права під час війни

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

5 липня очільниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет презентувала звіт про ситуацію в Україні, де заявила, що в російсько-українській війні “обидві сторони” порушують міжнародне право щодо катувань, жорстокого поводження та затримань людей. В Офісі президента з цією заявою не погоджуються.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Фото: Офіс президента

Під час презентації звіту Мішель Бачелет заявила про те, що “обидві сторони конфлікту” розміщують військові цілі поблизу цивільних об’єктів та використовують мирних жителів як “живі щити”.

Окрім того, вона розповіла про безпідставні затримання цивільних на окупованій території. Управління задокументувало 270 випадків свавільного затримання та насильницьких зникнень. Вісьмох з них знайшли мертвими.

Водночас Бачелет зазначила, що СБУ та Нацполіція затримали понад тисячу людей, яких підозрюють у підтримці Росії та бойовиків так званих “Л/ДНР”. 

“У нас є занепокоєння, що арешти могли бути проведені не відповідно до міжнародних зобов’язань України щодо прав людини. Ми також задокументували 12 випадків, які можуть бути прирівняні до насильницького викрадення українськими правоохоронними органами”, – сказала Бачелет.

Вона прозвітувала про випадки катування та жорстокого поводження, зокрема щодо військовополонених, “з обох сторін” та поскаржилася на “незначний прогрес у притягненні винних до відповідальності”. Бачелет розповіла і про випадки сексуального насильства: за її словами, більшість зафіксовано на окупованих землях, проте були й випадки на підконтрольній Україні території.

Своєю чергою керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що ставити жертву та агресора в один ряд – це розмивання відповідальності та зміщення фокуса з основної проблеми. Він додав, що українська сторона розслідує воєнні злочини та злочини проти людяності, поки російська замітає сліди.

“Викриття злочинів російських збройних сил не повинне мати виправдовувального характеру. Тому конструкція “обидві сторони коять злочини, тільки друга – менше” просто неприйнятна”, – написав керівник ОП.

Нагадаємо, що під конфіденційних інтерв’ю монітори ООН отримали інформацію про випадки, коли українські військовослужбовці нібито вбивали поранених та осіб hors de combatі, а також військовополонених. Проте інших підтверджень цим інцидентам у моніторів поки немає. Автори доповіді привітали заяви українських офіційних осіб із засудженням таких порушень та початок відповідних розслідувань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter