Комісія ООН зафіксувала два випадки порушення українськими військовими міжнародного гуманітарного права

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, розслідує два випадки порушення українськими військовими міжнародного гуманітарного права. Мова йде про інциденти, коли останні розстрілювали, поранили та катували полонених російських солдатів.

Про це йдеться у черговому звіті комісії.

Тіла російських солдатів. Фото: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency

Автори звіту наголошують, що розстріл, поранення чи катування полонених є воєнним злочином. 

“Після захоплення ці солдати отримали статус військовополонених і були захищені міжнародним гуманітарним правом”, – кажуть вони. 

Один із зафіксованих випадків трапився у Малій Рогані на Харківщині в період з 24 по 26 березня. Згідно з описом інціденту у звіті, “військовослужбовці ЗСУ під час допиту навмисно з близької відстані вистрілили в ноги трьом полоненим бійцям ЗС РФ, а одного з них побили прикладом рушниці”.

Другий випадок трапився поблизу Дмитрівки на Київщині 29 березня. У той день “український військовослужбовець тричі вистрілив з близької відстані та поранив уже пораненого бійця ЗС РФ”. У ролику з інцідентом, який потрапив у мережу, зафільмували російських солдатів поблизу пораненого, зокрема одного зі зв’язаними за спиною руками та раною на голові, що свідчить про те, що його, ймовірно, стратили.

Українські правоохоронці кажуть, що за обома фактами відкрили кримінальні провадження.

В ООН наголошують, що незважаючи на невелику кількість подібних випадків з українськими військовими, вони залишатимуться об’єктом уваги моніторів. 

“Російські збройні сили несуть відповідальність за переважну більшість виявлених комісією порушень”, – констатують у комісії.

Нагадаємо, що монітори ООН ще влітку повідомляли, що під час конфіденційних інтерв’ю отримали інформацію про випадки, коли українські військовослужбовці нібито вбивали поранених та осіб hors de combatі Французький термін, який використовується в дипломатії та міжнародному праві для позначення осіб, які не здатні виконувати свої бойові обов’язки під час війни., а також військовополонених. Проте жодних підтверджень цих інцидентів тоді не наводили.

У Офісі президента, відповідаючи на ці та інші твердження щодо порушень зі звіту, казали, що ставити жертву та агресора в один ряд – це розмивання відповідальності та зміщення фокуса з основної проблеми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter