У мережу потрапило відео, на якому росіяни закатували українського полоненого: особу одного з причетних вже встановили

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У мережу потрапив відеозапис катування російськими військовими українського полоненого, якого ті згодом вбили. Нині ймовірну особу одного з причетних вже ідентифікували. 

Про це повідомив український військовий журналіст Віталій Цаплієнко у телеграм-каналі.

Російський військовий, причетний до катування 

У ролику ще живому чоловіку в українському камуфляжі із жовто-блакитними нашивками відрізали канцелярським ножем частину тіла. 

На відео зафіксували одного з причетних, він був одягнений у ковбойський капелюх. За даними радника голови МВС Антона Геращенка, ним може бути 29-річний росіянин Віталій Арошанов. Вдалось дізнатись його номери телефону, номер паспорта та інші дані, зокрема посилання на профіль у соцмережах. Користувачі твіттеру також знайшли російського військового, який мав такий самий капелюх, пише видання “Бабель”.

Солдата помітили на деяких відео пропагандистів з окупованого Сєвєродонецька. Також цей військовий має ідентичний браслет тому, який носить солдат, що катував українського полоненого.

Фото: телеграм-канал Правда Геращенка

Знущання з полонених є грубим порушенням Женевської конвенції та інших відповідних міжнародних норм. 

“Катуванням немає виправдань. Їх забороняється використовувати як репресії, заради помсти, отримання інформації тощо…Відео, яке поширювалося в мережі, беззаперечно документує випадок застосування катувань. На виконавця чекає покарання за скоєння воєнного злочину. Як і на його командирів, якщо вони не вживуть належних заходів, щоб притягнути виконавця до відповідальності”,пояснив у коментарі Бабелю експерт з міжнародного права ГО Truth Hounds Дмитро Коваль.

Водночас правозахисник Володимир Яворський, коментуючи випадок, зазначив, що поширення відвертих відео катувань має лише одну мету — аби українські захисники не брали у полон росіян. 

“Таке відео викликає у більшості солдатів ненависть і бажання помсти. Це випробуваний метод ще з війни в Чечні. Я вже прочитав багато постів, що “полонених більше не беремо”. І це мета ворога. Полонені потрібні, щоб рятувати наших з полону. Щоб було на кого міняти. І щоб наших там не катували. Російських солдат лякають, що українці їх катуватимуть і вб’ють. Це мотивує їх боротися до кінця і не здаватися, так зростають наші втрати”,вважає він.

Це не вперше, коли вдається ідентифікувати росіян, причетних до катувань українських полонених. Раніше СБУ отримала телефонний запис, на якому росіянин вихваляється звірствами перед другом. Він розповів, що до його рук потрапили полонені українці, яким він погрожував відрубати пальці та кисті. 

Росіянином виявися 27-річний контрактник Салават Сарсенов з Астрахані. 

Нагадаємо, що серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких тримають як “обмінний фонд”. Монітори ООН не мають доступу до українських військовополонених у Росії, однак знають про їхні катування.

Про знущання з полонених росіянами українських захисників та захисниць раніше вже розповідала колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. До прикладу, звільнені з полону військовослужбовиці говорили, що їх змушували роздягатися на огляди, голили голови. Також відомі факти зґвалтування.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter