Зеленський: Понад 2,5 тисячі військових з “Азовсталі” перебувають у полоні

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У російському полоні перебувають більш ніж 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський, передає “РБК-Україна”. 

Фото: Associated Press

За словами Зеленського, над визволенням бійців працює Головне управління розвідки Міноборони. 

Також президент наголосив, що не сприймає серйозно заяв від російської влади й бойовиків з ОРДЛО щодо подальшої долі українських захисників, оскільки в такий спосіб вони намагаються піаритися на цьому. Водночас Зеленський додав, що російській стороні невигідно застосовувати тортури проти бійців, оскільки вони стали “публічними полоненими”.

Раніше сприймати як політичні заяви слова російського керівництва щодо долі бійців з “Азовсталі” радила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Нагадаємо, що російське міністерство оборони 16 травня повідомило про домовленість щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” на окуповану територію Донеччини. Автобуси з 264 військовослужбовцями, зокрема 53 пораненими, рушили до Новоазовська та Оленівки. Червоний Хрест заявляв, що складає реєстр всіх вивезених з “Азовсталі” військових.

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. Зеленський розповідав, що евакуація тяжко поранених українських військовослужбовців з Маріуполя проводилася за участю ЗСУ, військової розвідки, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН.

Уже наступного дня, 17 травня, в Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховують, що хочуть зробити це, щоб унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

Фотографія обкладинки: Alexander Ermochenko / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter