У Сербії подали позов щодо ПВК “Вагнер” за найманство громадян на війну в Україну

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Сербії група українських та тамтешніх активістів подали кримінальну скаргу державному прокурору, зокрема, щодо вербування російською ПВК “Вагнер” сербів на війну в Україну. 

Про це повідомляє Reuters. 

Графіті з написом сербською “Група Вагнера – російські витязі”. Фото: Дарко Воїнович

Скаргу подали на тлі появи новин про нарощування присутності “вагнерівців” у Сербії та відкриття нещодавно представниками ПВК організації під назвою російсько-сербський центр “Орли”.

У поданому активістами позові фігурує не лише ПВК, але й посол Росії в Сербії Олександр Боцан-Харченко та керівник сербського державного агентства з питань безпеки та інформації, колишній міністр внутрішніх справ Олександр Вулін. Перший користується дипломатичним імунітетом, а тому притягнути його у Сербії до відповідальності неможливо. 

Російський посол, як вважають активісти, віддавав накази, директиви та вказівки про те, що діяльності ПВК в Сербії не слід перешкоджати.

Досі незрозуміло, чи продовжить прокурор розгляд справи. Рішення щодо цього він має ухвалити згодом. 

Графіті з логотипом ПВК “Вагнер” у Белграді, яке замалювали написом “Ні війні”. Фото: Дарко Воїнович

Про участь деяких сербів у війні в Україні на стороні Росії було відомо ще з 2014-го. Такі дії заборонені законодавством країни, а тому деяких викритих на таких поїздках вже засудили. Нова хвиля повідомлень про громадян Сербії на війні в Україні стала з’являтись вже на початку цього року. 

Сербія досі не приєдналася до санкцій проти Росії та продовжує підтримувати авіасполучення з російськими містами.

Нагадаємо, що торік депутати Європейського парламенту виступили з пропозицією внести ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій, а британські юристи вже позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні.

На війну “вагнерівці” вербують російських в’язнів, які, якщо виживають, отримують “помилування”, медаль “За відвагу” та їдуть додому за пів року. Серед звільнених таким чином, наприклад, росіянин, який забив каменем знайомого на відпочинку, чоловік, що почав грабувати ще в 5-му класі школи, а також “ветеран”, який убив власну бабцю-ветеранку Другої світової через квартиру. 

Детальніше про них ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter