У Європарламенті обговорюють визнання ПВК “Вагнер” терористами

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Депутати Європейського парламенту виступили з пропозицію внести ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій. 

Звернення від імені євродепутата Біллі Келлехера, підписане ще чотирма десятками його колег, опублікувало видання “Politico”. 

Члени ПВК “Вагнер”. Фото: fdd.org

Лист адресовано президенту Європейської Ради Шарлю Мішелю та прем’єр-міністру Чехії Петру Фіалі, країна якого головує в парламенті.

Причиною визнання вагнерівців терористами автори звернення називають “постійні порушення міжнародного права в Україні”, а також порушення в інших країнах, зокрема Лівії, Сирії та ПАР, де помічали членів ПВК. 

Незабаром, 23 листопада, Європарламент може визнати Росію терористичною державою. Цього дня депутати голосуватимуть за відповідну резолюцію. 

Торік Європарламент наклав санкції щодо ПВК, восьми її членів і трьох пов’язаних з нею юридичних осіб – ООО “Велада”, ООО “Меркурий” та ООО “Евро Полис”. Вони займались укладенням контрактів на видобування нафти й газу в Сирії із тамтешньою владою, а також прикривали процес укладання контрактів найманцями.

Нагадаємо, що Верховна Рада на початку жовтня звернулася до світу, щоб він нарешті визнав Росію державою – спонсором тероризму та запровадив санкції, передбачені для країни, що має такий статус, а саме:

  • ввів повне ембарго на торгівлю енергоносіями з державними та приватними компаніями, афілійованими з РФ; 
  • відімкнув від системи SWIFT усі фінансові установи Росії;
  • ініціював перегляд перебування Росії в ООН та її органах і організаціях. 

Терористичним російський режим уже вважають у Польщі та Чехії, а в Естонії путінську Росію називають спонсором тероризму. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter