Верховна Рада проситиме світ засудити анексію українських територій Росією

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України звернеться до ООН, ЄС, НАТО, парламентів та урядів усіх держав світу і міжнародних організацій, щоб ті засудили проведення Росією на тимчасово окупованих територіях України так званих “референдумів” та анексію частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. 

Відповідний проєкт постанови зареєстрували в парламенті. 

Фото: Andreas Wolochow / Shutterstock.com

Авторами проєкту стали, зокрема, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, перший заступник Стефанчука Олександр Корнієнко, віцеспікерка Олена Кондратюк, голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, співголови фракції “Європейська солідарність” Артур Герасимов та Ірина Геращенко, лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко, а також нардепи Григорій Мамка, Андрій Мотовиловець та Максим Єфімов

“Влаштований російським керівництвом спектакль жодним чином не змінює правового статусу тимчасово окупованих територій як суверенних територій України та не матиме жодних правових наслідків для адміністративно-територіального устрою і міжнародно визнаних кордонів нашої держави”,наголошують вони в пояснювальній записці.

Окрім засудження факту анексії нардепи просять світ нарешті визнати Росію державою – спонсором тероризму та запровадити санкції, передбачені для країни, що має такий статус, а саме:

  • ввести повне ембарго на торгівлю енергоносіями з державними та приватними компаніями, афілійованими з РФ; 
  • відімкнути від системи SWIFT усі фінансові установи Росії;
  • ініціювати перегляд перебування Росії в ООН та її органах і організаціях. 

Нагадаємо, що 30 вересня Володимир Путін підписав “договір” про “вступ до Росїї” окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Разом з очільником РФ свої підписи під договором поставили ватажки бойовиків на тимчасово окупованих територіях. 

Керівники органів Ради Європи різко засудили рішення Росії про незаконну анексію територій, які вона захопила в України.

Водночас президент України Володимир Зеленський спільно з прем’єр-міністром та спікером Верховної Ради 30 вересня підписав заяву України на вступ до НАТО. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter