Європарламент наступного тижня може визнати Росію терористичною державою

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Група Європейської народної партії в Європарламенті напередодні саміту G20 на Балі висловила різке несхвалення присутності там Росії й заявила про ймовірне визнання РФ терористичною державою євродепутатами вже наступного тижня. 

Відповідне повідомлення опублікували на сайті ЄНП. 

Раса Юкнявічене. Фото: The Parliament

Депутатка Раса Юкнявічене, яка є віцеголовою групи із закордонних справ, назвала ситуацію, коли світові політики сидітимуть із представниками Росії за одним столом, неприпустимою. 

“Ми дозволяємо одному з керівників терористичної держави брати участь на рівних у дискусії про майбутнє світу – ось що означає дозволити Лаврову сидіти за одним столом з іншими лідерами G20. Це неприпустимо. Ми ніколи не маємо вести перемовини з терористами. Європейський парламент відвертий у цьому питанні, і ми проголосуємо за резолюцію під час пленарного засідання наступного тижня, щоб зарахувати Російську Федерацію до категорії терористичної держави”, – сказала вона. 

Європейська народна партія активно засуджує російську агресію проти України з 2014 року. До прикладу, члени ЄПН, як офіційно йдеться на сайті політичної сили, підкреслюють – санкції з Росії знімуть лише тоді, коли “останній солдат окупаційних військ покине територію України”.

Також цього року ЄНП стала однією з тих, хто висунув “хоробрий український народ в особі президента Володимира Зеленського” на премію Сахарова, яку в підсумку українці й отримали. 

Нагадаємо, що Верховна Рада на початку жовтня звернулася до світу, щоб він нарешті визнав Росію державою – спонсором тероризму та запровадив санкції, передбачені для країни, що має такий статус, а саме:

  • ввів повне ембарго на торгівлю енергоносіями з державними та приватними компаніями, афілійованими з РФ; 
  • відімкнув від системи SWIFT усі фінансові установи Росії;
  • ініціював перегляд перебування Росії в ООН та її органах і організаціях. 

Терористичним російський режим уже вважають у Польщі, а в Естонії путінську Росію називають спонсором тероризму. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter