Завербовані з російських колоній на війну проти України злочинці почали вертатись додому

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Минуло 180 днів, відколи перші завербовані російським керівництвом з колоній на війну в Україну росіяни підписали “контракти” з приватною військовою компанією Вагнера, а тому ті, хто вижив, отримали “помилування” та поїхали додому. Водночас правозахисники кажуть, що офіційно завербовані залишаються судимими. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Завербовані з російських колоній бойовики ПВК Вагнера разом з Євгеном Пригожиним

5 січня російські пропагандистські видання опублікували світлину засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина в оточенні групи чоловіків, які, за його словами, “відпрацювали контракти”. З них, за його словами, зняли не лише останні, а й більш ранні судимості, а також нагородили державними нагородами Росії – медалями “За відвагу”.

За словами російської правозахисниці Ольги Романової, засуджених, які отримали “помилування”, завербували торік 4-го або 5 червня, а вже наступного дня Путін нібито видав указ про їх “помилування”. На сайті президента РФ у відповідному розділі про помилування немає таких указів щодо ув’язнених, які вирушили до України. 

“Якщо подивитися на сайти судів, всі вони там висять із вироками та судимостями. До того ж і ми, і адвокати весь цей час отримували офіційні листи, мовляв, продовжують вони відбувати покарання в Ростовській області”,розповідає Романова. 

Хоча у повідомленні про “помилування”, яке розповсюджували пропагандистські медіа у Росії, не називали імен чоловіків, журналістам вдалось ідентифікувати частину з них. 

Так, “Російська служба BBC” упізнала 34-річного Анатолія Сальміна із Бокситогорського району Ленінградської області. Знайомі підтвердили, що на відео справді він.

Росіянина загалом судили чотири рази, однак найтяжча стаття, за якою йому виносили вирок, як зазначають у виданні “Важливі історії”, є вбивство. У 2011 році його засудили за те, що на відпочинку він спочатку забив каменем по голові, а потім втопив знайомого.

Завербували Сальміна, коли він відбував покарання за крадіжку. 

“До 2020 року Сальмін, на той момент уже тричі судимий, був відомий у Пікалевому, де жив. Він регулярно крав у сусідів то тример для трави, то телевізор, то мікрохвильову піч, то пральну машинку”, – розповідають про життя росіянина журналісти BBC. 

Євген Пригожин та Анатолій Сальмін. Фото: RIAFAN.RU
Анатолій Сальмін. Фото: storage.googleapis.com

Серед “звільнених” впізнали Олександра Микитіна. Вперше за крадіжку телефона, шкіряної куртки та 170 рублів його разом з групою підлітків затримали ще у 5-му класі, а загалом до 33 років він скоїв десять злочинів. 

Олександр Микитін. Фото: storage.googleapis.com

На ще одному опублікованому ролику Пригожин спілкується з Дмитром Карягіним. Журналісти видання “Агентство” встановили, що він на початку 2014-го умовив власну бабусю-ветеранку Другої світової продати квартиру, а потім вивіз її у гараж, де вбив, вдаривши молотком по голові.

Рідним чоловік ще рік говорив, що жінка поїхала в Україну, поки його не викрили правоохоронці.

Впізнали й Олександра Суєтова, якого засудили до 10 років у колонії за грабунки ювелірних крамниць. 

Олександр Суєтов. Фото: storage.googleapis.com

Серед ідентифікованих “вагнерівців”, з якими спілкувався Пригожин, також помітили Євгена Рубіжанського з Донеччини, якого в Україні декілька разів судили, зокрема за крадіжку у 2006 році. 

Досі не зрозуміло, що відбуватиметься зі “звільненими”. Як зазначала правозахисниця Романова, офіційно вони не вважаються помилуваними.

“У них у всіх витатуйовано тавро – знак ПВК Вагнера, кажуть, що вони всі зробили собі це. Кожному видали “дзвонилку”, кнопковий телефон, яким не можна користуватися “не по ділу”. Через 45 днів їм зателефонують і покличуть назад. Усі вони підписали контракти на продовження. Хто не підписав, згинув на передовій”, – каже Романова. 

За даними правозахисниці, коли завербовані прибули “до місця призначення”, їм одразу зателефонували зі служби виконання покарань і сказали з’явитися для оформлення адміністративного нагляду. 

“І дільничні приходили. За тим самим. “Вагнерівці” впевнені, що завтра вони прокинуться, прийдуть зі своїми папірцями до ФСВП(Федеральної служби виконання покарань. – Ред.), їх поцілують і знімуть із нагляду. А суди негайно знімуть судимість. Ну подивимося”, – додає вона.

Відомо, що суди у Росії вже пом’якшують покарання тим, хто їздив убивати українців на війну або заявив про такі наміри, а нещодавно там ухвалили закон, яким зупинили судочинство щодо мобілізованих, добровольців та учасників повномасштабного вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що депутати Європейського парламенту виступили з пропозицією внести ПВК Вагнера до списку терористичних організацій, а до цього ухвалили резолюцію про визнання Росії державою – спонсором тероризму.

Торік у ЄС наклали санкції щодо ПВК, восьми її членів і трьох пов’язаних з нею юридичних осіб, що укладали контракти на видобування нафти й газу в Сирії із тамтешньою владою й прикривали процес укладання контрактів найманцями.

Також британські юристи позиваються щодо ПВК Вагнера за тероризм і воєнні злочини в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter