У Росії офіційно зупинили судочинство щодо тих, хто поїхав убивати українців на війну

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Депутати російської Держдуми в третьому читанні ухвалили закон про зупинення судочинства та виконавчого провадження щодо мобілізованих, добровольців та учасників повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це повідомили на сайті російського парламенту. 

Будівля російської Держдуми

Згідно із законом, зупинили судочинство й щодо членів “військових формувань, створених відповідно до законодавства РФ”.

Ймовірно, йдеться про членів ПВК “Вагнер”, однак вона працює в РФ незаконно. Якби закон у Росії мав силу, то за участь у збройних конфліктах на території іншої країни найманці б вирушали за ґрати до семи років, а ті, хто вербує, навчає та фінансує їх – до 15 років.

Ухвалений російськими депутатами закон надає відстрочення на здійснення судочинства й росіянам, які проходять службу в управліннях прикордонної служби ФСБ.

Не зупинятимуть судочинство та виконання проваджень лише в правах, пов’язаних з аліментами та виконанням зобов’язань про компенсацію шкоди у зв’язку зі смертю годувальника.

Вплине ухвалений закон і на банки в Росії. Вони мають зупинити стягнення боргів з тих, хто поїхав на війну. 

Росіянин дивиться через паркан на мобілізованих на війну з Україною чоловіків з міста Омськ

Російські суди й без спеціального закону вже почали пом’якшувати покарання тим, хто їздив убивати українців або заявив про такі наміри. До прикладу, барнаульський контрактник Семен Данилов за п’яну бійку з поліцейським сплатив усього 120 тисяч рублів штрафу. 

Показовим цей випадок є тому, що в Росії за “напад на силовика” люди отримують реальні строки. Так, два роки колонії за те, що потягнув за руку поліцейського, який працював на акції протесту, дали росіянину Данилу Бєглєцу. Чоловік на суді казав, що навіть не брав участі в акції, а просто побачив, як б’ють людину, і тому вирішив зупинити силовика.

Детальніше про те, як російські судді за цією схемою пом’якшують покарання засудженим навіть за вбивства, можна за посиланням

Нагадаємо, що в Росії суд уперше розглянув справу українського військовополоненого Микити Шкрябіна й дійшов висновку, що полонені українці перебувають поза російським правовим полем.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter