Взимку під Бахмутом “Вагнер” на 46 днів полонив українського військового, якому в підвалі ампутували кінцівки

Дата: 16 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Взимку 2023 року під Бахмутом бойовики ПВК “Вагнер” полонили на 46 днів українського військового Іллю Михальчука. У неволі росіяни знущалися з військового та ампутували кінцівки через неправильно накладений жгут. 

Історію військового розповідає видання The Washington Post.

Фото:Білл О’Лірі / The Washington Post

36-річний Михальчук потрапив у полон у лютому. 

Тоді “вагнерівці” влаштували засідку та поцілили снарядом в автівку, в якій їхав чоловік. Михальчук зміг вибратися з-під машини, що палала, та сам наклав собі жгут, використовуючи зуби. Військовий отримав дуже серйозні поранення – одної руки фактично не було, а друга була посічена осколками. 

“Вагнерівці”, які знайшли Михальчука, зняли жгути, які він наклав, та замінили їх “грубими гумовими трубками, зав’язавши вузлами настільки туго, що їх неможливо було розв’язати”. Чоловік каже, що благав росіян ампутувати праву руку, втім вони відмовилися та спочатку вирішили провести допит. Ліву руку, за словами Михальчука, ще можна було врятувати, але з часом вона почорніла від некрозу. 

Допит полоненого тривав багато годин, і інколи він втрачав свідомість, а “вагнерівці” натомість кололи йому невідому речовину, щоб він міг говорити далі. 

Михайленко припускає, що росіяни тримали його не для отримання важливої інформації, а для психологічного насильства. Так, чоловіку постійно нагадували про поранені кінцівки, казали про те, що він ніколи більше не воюватиме, і “садистично запитували про його пристрасть до риболовлі”.

Шість тижнів він провів у підвалі, а у квітні його обміняли. Нині Михальчук перебуває в США, де проходить реабілітацію. Там йому мають встановити протези для рук від компанії, що має досвід лікування американських військових, які втратили кінцівки під час війни в Іраку та Афганістані. 

Фото:Білл О’Лірі / The Washington Post

Нагадаємо, що цього року від зупинення серця помер 35-річний командир 1 батальйону полку “Азов” та захисник “Азовсталі” Олег Мудрак, якого торік звільнили після чотирьох місяців російського полону. 

Отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що їх там катують. До прикладу, вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки та ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter