Ще п’ятьох українських суддів із Криму звинуватили у держзраді

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Під керівництвом Прокуратури Автономної Республіки Крим слідчі скерували до суду обвинувальні акти щодо п’ятьох незаконних “суддів” із тимчасово окупованого Криму. Їх звинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Про це інформує пресслужба Прокуратури АРК.

Слідчі встановили, що з початку тимчасової окупації півострова у 2014 році п’ятеро українських суддів, які працювали у судах АР Крим, зрадили присязі на вірність народу України.

Обвинувачені перейшли на посади “суддів” в незаконно створені окупаційні “судові органи”, зокрема у незаконні формування, що називають себе “Верховним судом Республіки Крим”, “Двадцять першим арбітражним апеляційним судом”, “Залізничним районним судом м. Сімферополя”, “Нахімовським районним судом м. Севастополя” та “Джанкойським міськрайонним судом”. 

У повідомленні Прокуратури АРК не вказуються імена та прізвища обвинувачених, однак чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що заочно судитимуть Якушеву Тамару Вікторівну (Yakusheva Tamara Viktorovna, Yakusheva Tamara Vyktorivna), Чорткову Ірину Валентинівну (Chertkova Yryna Valentynovna, Chortkova Iryna Valentynivna), Дядю Тетяну Володимирівну (Diadia Tatiana Vladymyrovna,
Diadia Tetiana Volodymyrivna), Логвінко Олену Анатоліївну (Lohvynka Elena Anatolevna, Lohvinka Olena Anatoliivna), Хмарук Наталію Сергіївну (Khmaruk Natalia Serheevna, Khmaruk Nataliia Serhiivna).

Наразі їхні публічні коментарі щодо цих звинувачень відсутні.

Раніше прокурор Автономної Республіки Крим і м. Севастополя Ігор Поночовний повідомляв, що станом на 6 вересня Прокуратура АРК та Севастополя оголосила про підозру в державній зраді 702 особам, з них 225 – це судді.  

Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БєлоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини ЄрохіноїЕдуарда ПікуляЛюбові Ломанової, Володимира Бондарева, Ніни Шестакової, Олександра Сінані, Антоніни Курської, Михайла Білоусова, Тамари Якушевої, Ірини Чорткової, Тетяни Дяді, Олени Логвінко, Наталії Хмарук

Раніше Крим SOS оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. За вісім років 81 жертву політичних переслідувань сумарно засудили до ув’язнення на 1002 роки та два місяці.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter