Через засудження євромайданівця Андрія Коломійця в Україні заочно судитимуть кримського “суддю” Михайла Білоусова

Дата: 30 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Так званого “суддю” незаконного “Київського районного суду Сімферополя” слідчі звинуватили в порушенні законів і звичаїв війни через засудження активіста Євромайдану до 10 років колонії.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим і Севастополя.

У прокуратурі повідомили, що протягом 2016 року обвинувачений розглядав сфабриковані справи стосовно українського активіста Андрія Коломійця, який нібито вчинив замах на вбивство двох працівників спецпідрозділу “Беркут” 18 лютого 2014 року на Майдані Незалежності в Києві.

“Поширюючи пропагандистський міф РФ щодо “злочинних дій” учасників Євромайдану, він незаконно засудив учасника Євромайдану до 10 років колонії суворого режиму”, – йдеться у повідомленні.

Прокуратура не називає імені та прізвища обвинуваченого  та активіста Євромайдану, якого той незаконно засудив. Утім чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що заочно судитимуть Білоусова Михайла Миколайовича (Bilousov Mikhail Nikolaevich, Bilousov Mykhailo). 

За даними з відкритих джерел, з початку тимчасової окупації Росією півострова Білоусова російський президент Володимир Путін призначив своїм указом “суддею” незаконного формування, що називає себе “Київським районним судом Сімферополя”.

Публічних коментарів обвинуваченого щодо звинувачень української прокуратури немає. 

Як відомо, обвинувачуваний засудив Андрія Коломійця до 10 років колонії суворого режиму в червні 2016 року. Його затримали у російській Кабардино-Балкарії у травні 2015 року за підозрою в зберіганні наркотиків, незаконно перевезли до Криму та звинуватили у замаху на вбивство двох кримських співробітників спецпідрозділу “Беркут”. За словами адвоката Коломійця, із доказів звинувачення є лише дві чорно-білі фотографії нібито обгорілої форми силовиків.

У квітні 2017 року Андрій Коломієць подав скаргу до Європейського суду з прав людини. Російська правозахисна організація “Меморіал” оголосила, що вважає Коломійця політв’язнем та вимагає його негайного звільнення.

У 2019 році на той момент консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський розповів Крим.Реалії, що Коломійця тримають у колонії російського Краснодара, де «найжорсткіші умови утримання» порівняно з іншими колоніями, де перебувають українські громадяни.

Раніше повідомлялося, що Прокуратура АРК та Севастополя вже скерувала до суду не менш ніж 53 обвинувальних акти щодо колишніх суддів АР Крим за звинуваченням у скоєнні державної зради.

Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БєлоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини ЄрохіноїЕдуарда ПікуляЛюбові Ломанової, Володимира Бондарева, Ніни Шестакової, Олександра Сінані, Антоніни Курської, Михайла Білоусова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter