В Україні заочно судитимуть за воєнні злочини кримську “суддю” Любов Ломанову

Дата: 20 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Колишню українську суддю, яка з тимчасовою окупацією Криму перейшла на службу Росії, звинуватили в порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Слідчі встановили, що 2014 року підозрювана зрадила присягу на вірність народу України та перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши посаду “заступниці голови” незаконного “Алуштинського міського суду Республіки Крим”.

Як зауважують у відомстві, жінка брала безпосередню участь у реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення півострова. “Суддя”, незаконно застосовуючи законодавство РФ, ухвалила рішення про видворення з території півострова громадянина України у зв’язку з “відсутністю дозвільних документів”, який “допустив порушення правил перебування на території РФ”.

У прокуратурі наголосили, що жодних додаткових дозволів для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за українським законодавством не передбачено.

Прокуратура не називає імені та прізвища обвинуваченої. Посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив “Крим.Реалії“, що заочно судитимуть Любов Олександрівну Ломанову (Liubov Aleksandrovna Lomanova, Liubov Lomanova).

До тимчасової окупації півострова жінка працювала українською суддею в Апеляційному суді АР Крим, а з початку російської агресії президент Росії Володимир Путін своїм указом призначив її “заступницею голови формування, що називає себе “Алуштинським міським судом”, на шестирічний термін судових повноважень. Нині вона у відставці.

Публічні коментарі Ломанової щодо звинувачень української прокуратури відсутні.

Повідомлялося, що Прокуратура АРК та Севастополя вже скерувала до суду не менш ніж 53 обвинувальних акти щодо колишніх суддів АР Крим за звинуваченням у скоєнні державної зради.

Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БєлоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія КулішоваСергія ІвановаІрини Єрохіної, Едуарда Пікуля, Любові Ломанової, Володимира Бондарева, Ніни Шестакової, Олександра Сінані, Антоніни Курської. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter