Прокуратура АРК передала в суд обвинувачення щодо кримського “судді”, який виніс вирок політв’язню Ільмі Умерову

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим передала до суду обвинувальний акт щодо так званого “судді” незаконного “Сімферопольського районного суду” Андрія Сергійовича Кулішова (Kulishov Andrei Sergeevich, Kulishov Andrii Serhiiovych).  

Про це повідомила пресслужба відомства 26 січня.

Чоловіка звинувачують у тому, що він 2017 року, знаючи, що відповідно до норм міжнародного гуманітарного права з моменту окупації на півострові діють виключно норми національного законодавства України, незаконно розглянув “обвинувальний акт” відносно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу через нібито закликів до порушення територіальної цілісності РФ  в прямому ефірі телеканалу “АТR”. Імені засудженого прокуратура автономії не називає, утім, обставини справи вказують на Ільмі Умерова.  

У прокуратурі автономії вказують, що під час розгляду “справи”, незаконний “суддя” незаконно керувався кримінальним та кримінально-процесуальним законодавством Росії. Також він проігнорував низку доказів, що спростовували висунуте обвинувачення, зокрема, висновки експерта та спеціаліста, де зазначалось, що вказана публікація “не може сприяти порушенню територіальної цілісності РФ”.

Українські слідчі переконані, що такі дії свідчать про позбавлення права заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу на справедливий судовий процес, що є серйозним порушенням ст. 64 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

За такі порушення незаконному “судді” загрожує від восьми до дванадцяти років ув’язнення. 

У прокуратурі АРК зазначають, що фігуранта справи вже судять заочно за статтею про державну зраду.

За словами начальника відділу Прокуратури АРК Єгора Реброва, станом на грудень 2021 року прокуратура здійснювала процесуальне керівництво у 294 кримінальних провадженнях за фактами державної зради. Кримінальні провадження порушено, зокрема, щодо таких незаконних “суддів” на півострові: Євгена БорисенкаМаксима СичаНадії ШкольноїОльги МорозкоМарини НікіщенкоІгоря Бражника, Ігоря ЯнінаАндрія КулішоваГанни ТімофєєвоїВіктора МожелянськогоМихайла СоболюкаНадії ДвірникГанни РедькоІрини КагітіноїЕдуарда БелоусоваДениса ДіденкаОльги ГуріноїОлексія Тихопоя, Андрія Кулишова, Сергія Іванова та Едуарда Пікуля.      

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter