СБУ провела черговий обшук в Довженко-Центрі: вилучили оригінали наказів за 2021–2023 роки

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України провела черговий обшук у державному підприємстві “Національний центр Олександра Довженка”, під час якого попри заперечення його співробітників вилучили оригінали всіх наказів з 2021-го по 2023 рік, що стосуються кадрових питань та договорів оренди.

Про це повідомили на сторінці Центру в фейсбуку.

Джерело: інтертитр стрічки “Вибухлі дні” (1930), режисер Олександр Соловйов

Це сталося за кілька днів до чергового судового засідання у справі про оскарження наказу про реорганізацію Довженко-Центру — 21 лютого. Також це кінцева дата, до якої Держкіно має підписати контракт з Оленою Гончарук, яку вдруге обрала конкурсна комісія на посаду генеральної директорки кіноінституції.

“Очевидно, що керуючий орган Держкіно з усіх сил намагається знайти причини та приводи не підписати контракт із Гончарук. З нетерпінням чекаємо викликів на допит. За нами правда і підтримка спільноти”, — йдеться в повідомленні.

Як сказала сама Гончарук у коментарі “Детектору медіа”, вона не була безпосереднім свідком обшуку, але перебувала на той момент у приміщенні Довженко-Центру.

За її словами, всі запитувані документи слідчій групі надали, зауваживши, що вилучення оригіналів не було вказано в судовій ухвалі на проведення обшуку — така необхідність виникла вже в процесі обшуку. Незгоду Центру на видачу оригіналів не зафіксували в протоколі, сказала Гончарук.

Також вона не розуміє, чому з обшуком прийшли працівники СБУ, а не Нацполіції, пояснень щодо цього слідча група працівникам Довженко-Центру не надала.

“Це важливе питання, бо, якщо не помиляюсь, розслідування у сфері господарської та службової діяльності не входить в обов’язки СБУ”, — сказала Гончарук.

Раніше, 2 лютого 2023 року, “РБК-Україна” повідомило, що прокуратура Києва внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом заволодіння державними коштами службовими особами Довженко-Центру.

Водночас, за даними “Детектора медіа”, Головне управління Національної поліції Києва внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо порушення Закону “Про публічні закупівлі” та перевищення службових повноважень з боку Олени Гончарук на посаді в. о. директорки Довженко-Центру. Йдеться про порушення в частині “видання та підписання розпорядчих документів по підприємству після видачі наказу про звільнення від виконання посадових обов’язків”.

Нагадаємо, що 2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило Гончарук від виконання обов’язків і призначило на її місце Юлію Каждан. Журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишилась очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс, уточнили в Держкіно. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як Центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію установи.

Скасувати відповідний наказ рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-Центру, щоб розпочати роботу, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди Центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків.

Уже 10 листопада до Довженко-Центру прийшли з обшуками силовики. За даними “Детектора медіа”, рішення про проведення слідчих дій ухвалили через справу про зловживання владою одним з колишніх керівників установи. За даними ЗМІ, формальним приводом до обшуків став пошук зв’язків ексгендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч з установою.

Колектив Центру закликав українців до громадського контролю ситуації у своїх публічних просторах.

15 листопада стало відомо, що реорганізацію Довженко-Центру тимчасово зупинили.

18 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” звільнилася з посади. На її місце призначили Андрія Алфьорова – режисера, куратора, автора виставкового музейного проєкту “Польоти уві сні та наяву” про однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, що реалізовувався в Центрі, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Також відомо, що колектив Центру подав позов до суду, вимагаючи скасувати наказ №100 Держкіно про його реорганізацію. Перше підготовче засідання в справі відбулося 29 листопада. На ньому суддя ухвалив рішення про перенесення судового розгляду на 20 грудня. Проте це засідання також перенесли на 11-ту годину 24 січня 2023 року – через те що в Держкіно з’явився новий адвокат. Він попросив час для ознайомлення зі справою.

У призначену дату суд розглянув клопотання сторін, задовольнив клопотання Гончарук про вступ у справу третьою стороною, що не заявляє власних вимог, на боці позивача, тобто Довженко-Центру, та оголосив перерву. Наступне судове засідання запланували на 21 лютого 2023 року.

21 грудня 2022 року Державне агентство України з питань кіно оголосило публічний конкурс на посаду керівника Довженко-Центру. На нього подалися п’ять кандидатів і кандидаток, зокрема й ексочільниця Довженко-Центру Олена Гончарук.

Засідання конкурсної комісії з обрання нового гендиректора Довженко-Центру мало відбутися в Державному агентстві з питань кіно 3 лютого 2023 року, але його довелося відкласти через дзвінок про нібито “мінування” адмінбудівлі.

6 лютого Гончарук вдруге обрали гендиректоркою Довженко-Центру.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter