Гендиректоркою Довженко-центру вдруге обрали Олену Гончарук

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Генеральною директоркою державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” вже вдруге обрали Олену Гончарук, яка нині обіймає посаду очільниці Музею кіно установи.

Про це 6 лютого повідомили на сайті Держкіно.

Олена Гончарук. Джерело: фейсбук-сторінка Довженко-центру

У повідомленні нагадали, що на посаду претендувало п’ять кандидатів – Вікторія Водка, Олена Гончарук, Олексій Пантелєєв, Сергій Слєпак і Кирило Жаровський. Останній відмовився від участі в конкурсі на користь Гончарук.

Члени конкурсної комісії для здійснення добору на посаду керівника Довженка-центру провели співбесіди зі всіма чинними кандидатами. Голоси розподілилися так:

  • Вікторія Водка – три;
  • Олена Гончарук – шість.

Інші кандидати не отримали голосів.

Гончарук уже вигравала конкурс на посаду гендиректорки Довженко-центру у квітні 2021 року як висуванка від колективу, але її призначили лише виконувачкою обов’язків. На результати конкурсу тоді поскаржився один із претендентів – віцепрезидент Українського союзу промисловців та підприємців, громадянин Канади Олексій Душутін. У своїй заяві він стверджував, що один брав участь у засіданні комісії в режимі відеоконференції. На його думку, це дискримінувало його як учасника конкурсу і поставило в нерівні умови з іншими кандидатами.

За даними “Детектора медіа”, після цього до членів конкурсної комісії звернувся міністр культури Олександр Ткаченко з листом, у якому просив повторно заслухати програму Душутіна на території Довженко-центру, після чого провести повторне голосування.

Голова конкурсної комісії Ірина Подоляк у коментарі виданню зазначила, що підстав для перегляду результатів конкурсу немає, оскільки той відбувся цілком відповідно до законодавства.

Поки Душутін оскаржував конкурс, Гончарук призначили тимчасовою виконувачкою обов’язків замість контракту на п’ять років.

У короткій імпровізованій пресконференції після засідання конкурсної комісії Олена Гончарук назвала своє обрання “неочікуваним”, попри те, що не мала сумнівів у собі та своїй позиції, й те, що конкурсна комісія — сильна та об’єктивна. Сумніви, за її словами, були через те, що ситуація навколо Довженко-Центру останні пів року дуже напружена, зокрема відносини з Держкіно.

До того, ж недовіру викликає ще те, що органи управління можуть маніпулювати результатами, що підтвердив конкурс 2021 року, коли його проводив ще Мінкульт, нагадала вона. Гончарук уточнила, що місля оголошення результатів конкурсу має бути підписаний протокол комісії, його передадуть до Держкіно, яке має його погодити. І наслідком цього має стати її призначення.

“Але ми маємо приклад 2021 року, тому моя радість стримана зараз”, — сказала вона.

Як наголосила Гончарук, на конкурс подалася, бо для неї — це єдиний шанс врегулювати відносини між Держкіно і Центром, органами управління.

“Діяльність центру ширше ніж кінематографія. Наша команда не заслужила такого приниженого ставлення, з яким нам доводиться стикатися останні пів року.  Наша діяльність під загрозою, їй елементарно перешкоджають, це занадто сильне випробування для людей, які не розуміють, заради чого вони працюють”, — сказала вона.

Своїми першими кроками після призначення вона назвала аудит і моніторинг того, що має Довженко-Центрі станом на сьогодні.

“Маємо відзвітувати за попередній рік. Наразі я перебуваю в дуже дивному стані: керівник музею кіно, екскерівниця Довженко-Центру і майбутній керівник закладу. Але попри війну ми прожили дуже насичений рік — зрозуміли, яка наша місія, для чого ми створені, що маємо робити. Розуміємо зараз, що навіть взагалі сам факт нашого існування в країні є надзвичайно ціннісним. Довженко-Центр є свідченням того, що українське кіно існує вже понад сто років”, — сказала вона.

Нагадаємо, що 2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило Гончарук від виконання обов’язків і призначило на її місце Юлію Каждан. Журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишилась очільницею Музею кіно Довженко-центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс, уточнили в Держкіно. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію установи.

Скасувати відповідний наказ рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-центру, щоб розпочати роботу, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків.

Уже 10 листопада до Довженко-центру прийшли з обшуками силовики. За даними “Детектора медіа”, рішення про проведення слідчих дій ухвалили через справу про зловживання владою одним з колишніх керівників установи.

Колектив центру закликав українців до громадського контролю ситуації у своїх публічних просторах.

15 листопада стало відомо, що реорганізацію Довженко-центру тимчасово зупинили.

18 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” звільнилася з посади. На її місце призначили Андрія Алфьорова – режисера, куратора, автора виставкового музейного проєкту “Польоти уві сні та наяву” про однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, що реалізовувався в центрі, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Також відомо, що колектив центру подав позов до суду, вимагаючи скасувати наказ №100 Держкіно про його реорганізацію. Перше підготовче засідання в справі відбулося 29 листопада. На ньому суддя ухвалив рішення про перенесення судового розгляду на 20 грудня. Проте це засідання також перенесли на 11-ту годину 24 січня 2023 року – через те що в Держкіно з’явився новий адвокат. Він попросив час для ознайомлення зі справою.

У призначену дату суд розглянув клопотання сторін, задовольнив клопотання Гончарук про вступ у справу третьою стороною, що не заявляє власних вимог, на боці позивача, тобто Довженко-центру, та оголосив перерву. Наступне судове засідання запланували на 21 лютого 2023 року.

21 грудня 2022 року Державне агентство України з питань кіно оголосило публічний конкурс на посаду керівника Довженко-центру. На нього подалися п’ять кандидатів і кандидаток, зокрема й ексочільниця Довженко-центру Олена Гончарук.

Засідання конкурсної комісії з обрання нового гендиректора Довженко-центру мало відбутися в Державному агентстві з питань кіно 3 лютого 2023 року, але його довелося відкласти через дзвінок про нібито “мінування” адмінбудівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter