Попри побоювання правозахисників Олександра Клименка призначили головою САП

Дата: 28 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Переможця конкурсу на місце голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка офіційно призначили на посаду. 

Про це повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

Олександр Клименко. Фото: Укрінформ

Комісія визначила переможця конкурсу ще торік, однак п’ятеро із шести членів, призначені Верховною Радою, відмовилися голосувати за затвердження рішення й лише наприкінці липня зробили це. 

Однак й після цього у правозахисників були сумніви щодо позитивного завершення процесу. Так, активісти прогнозували, що Офіс генпрокурора тягнутиме з наданням підтвердження, що переможці конкурсу не мають проблем з корупцією та люстрацією, й у цей час з’явиться рішення апеляційного суду щодо скасування порядку конкурсу. Йдеться про апеляцію на рішення окружного адміністративного суду Києва, який наприкінці 2021 року скасував порядок роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на голову САП. 

“Добре, що ця історія закінчилася, і закінчилася позитивно. Погано, що ми тут максимально на весь світ показали себе нацією напьорсточників, якою насправді не є. Маємо зробити висновки. Як мінімум – змінити процедуру добору керівника САП, бо знову через таке проходити — просто закінчаться лідери вільного світу і міжнародні статуси, задіяні в процесі призначення”,прокоментував призначення Клименка голова Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Голова САП Олександр Клименко – 35-річний детектив з НАБУ, який брав участь у розслідуванні низки гучних справ, зокрема щодо нардепа Романа Насірова, Олександра Онищенка та Олега Татарова. Він здобув освіту юриста в Харкові, а професійну кар’єру почав як слідчий в органах внутрішніх справ у столиці у 2010-му. 

У НАБУ Клименко працює з 2016-го: починав як детектив, а згодом став старшим детективом та керівником відділу. 

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, однак протидія їй, як і захист прав ЛГБТ-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні.

Торік Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter