Комісія затвердила переможця конкурсу на посаду голови САП: для цього знадобилося майже вісім місяців

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Члени конкурсної комісії з обрання голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури оголосили результати конкурсу, який виграв детектив НАБУ Олександр Клименко.

Засідання комісії відбувалося 19 липня. 

Олександр Клименко. Фото: Укрінформ

Комісія визначила переможця конкурсу ще торік, однак п’ятеро із шести членів, призначені Верховною Радою, відмовилися голосувати за затвердження рішення.

Кандидатуру не затвердили ні на засіданні через три дні, ні на подальших, одне з яких відбулося незадовго до повномасштабного російського вторгнення. Провести засідання вимагали активісти та міжнародні партнери, зокрема зволікання цього процесу викликало розчарування в послів країн “Великої сімки”. Незатвердження переможця, за словами експертів, негативно впливало не тільки на якість роботи САП, але й усієї антикорупційної системи. 

Переможець конкурсу Олександр Клименко – 35-річний детектив НАБУ, який брав участь у розслідуванні низки гучних справ, зокрема щодо нардепа Романа Насірова, Олександра Онищенка та Олега Татарова. Він здобув освіту юриста в Харкові, а професійну кар’єру почав як слідчий в органах внутрішніх справ у столиці у 2010-му. 

У НАБУ Клименко працює з 2016-го: починав як детектив, а згодом став старшим детективом та керівником відділу. 

До офіційного оголошення результатів конкурсу деякі рішення щодо резонансних справ замість керівника САП ухвалювала тодішня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, яка, наприклад, затягувала підписання підозри екснардепу Олександру Юрченку та фігурантам справи ПриватБанку, а також без вивчення матеріалів змінила прокурорів, що сприяло злиттю справи Олега Татарова.

“Воєнний контекст ще більше загострив проблему належного управління САП. Тимчасовий виконувач обов’язків голови Максим Грищук пішов воювати, через що орган став на рейки самоуправління. У час, коли ворог намагається дестабілізувати Україну на всіх фронтах”, – казали аналітики Transparency International. 

На засіданні 19 липня комісія вирішила подати переможця на розгляд генерального прокурора України протягом трьох робочих днів після отримання комісією підтвердження щодо відповідності вимогам законів “Про очищення влади”, “Про запобігання корупції”, а також щодо отримання допуску до державної таємниці згідно із законом “Про державну таємницю”.

Засідання комісії 19 липня

Водночас керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, коментуючи рішення, звернув увагу, що комісія не мала звертатися до Офісу генпрокурора, щоб отримати підтвердження, що переможці конкурсу не мають проблем з корупцією та люстрацією. 

“Уже пів року ОГП не давав ніяких відповідей комісії, тож тепер, коли Офіс генпрокурора в руках Татарова, Клименко не буде керівником САП. Бо підтвердження від Офісу генпрокурора може надходити безкінечно. Так, комісія затвердила формальне рішення про перемогу Клименка в конкурсі, однак призначає керівника сам генпрокурор або його виконувач обов’язків”, – вважає Шабунін. 

Керівник ЦПК припускає, що поки Офіс генпрокурора тягнутиме з підтвердженням, то з’явиться і рішення апеляційного суду щодо скасування порядку конкурсу. Йдеться про апеляцію на рішення окружного адміністративного суду Києва, який наприкінці 2021 року скасував порядок роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на голову САП. 

“Банкова це може надалі використати для зриву процесу призначення”, – підсумовує Шабунін. 

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, однак протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні.

Торік Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Фотографія обкладинки: Укрінформ 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter