Понад пів сотні країн-членів МАГАТЕ закликали покарати Росію за загрози ядерній безпеці

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) 54 делегації країн-членів підтримали підготовлену Україною заяву про загрози ядерній і радіаційній безпеці, які створює Росія.

Про це розповіли в Міністерстві енергетики України.

Представники МАГАТЕ на окупованій росіянами ЗАЕС оглядають руйнування. Фото: МАГАТЕ

Автори заяви наголосили, що вперше в історії держава-член МАГАТЕ навмисно атакувала та захопила контроль над мирними ядерними об’єктами, що належать іншій державі-члену МАГАТЕ. 

“Ми засуджуємо захоплення Росією та мілітаризацію ЗАЕС, що може призвести до серйозних наслідків для ядерної безпеки. Навмисне ігнорування Росією міжнародного права, її присутність і дії на ЗАЕС, а також напади на критично важливу енергетичну інфраструктуру України продовжують наражати на небезпеку Україну та ширший регіон. Ми закликаємо до продовження зусиль, щоб притягнути Росію до відповідальності за створення загроз для ядерної безпеки”, – мовлять підписанти. 

Заява також акцентує на дотриманні семи незамінних стовпів гарантування ядерної безпеки й безпеки під час збройного конфлікту та необхідності дотримання п’яти конкретних принципів для ЗАЕС, що оголосив генеральний директор Ради Безпеки ООН з урахуванням суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, що, окрім окупації Запорізької АЕС, за час, поки триває велике російське вторгнення, росіяни встигли: 

ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter