Галущенко: Росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію на ЗАЕС

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Російська влада має ілюзію, що контролює ситуацію на окупованій ними Запорізькій АЕС, утім це не так, зокрема через брак персоналу та сплив терміну перебування ядерного палива в реакторах. 

Про це сказав міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з главами делегацій країн ЄС в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ). 

Місія МАГАТЕ на ЗАЕС. Фото: МАГАТЕ

Рівно два роки тому – 4 березня 2022 року – російські військові окупували найбільшу в Європі та третю у світі атомну електростанцію. За цей час вони перетворили ЗАЕС та місто Енергодар на катівню, кажуть дослідники. 

Відомо про щонайменше тисячу затриманих та тих, хто зазнав катування або жорстокого поводження. Підтверджено й убивство щонайменше одного співробітника ЗАЕС Андрія Гончарука, який працював водолазом на станції: його закатували.

Усе це призвело до того, що на станції нині працює вдвічі менше персоналу, ніж потрібно, а також незабаром має сплисти термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах. Українські посадовці кажуть, що якщо використовувати прострочене паливо, то це призведе до руйнування цілісності паливних елементів і зрештою до радіаційної аварії. 

“Навіть найменший інцидент на ЗАЕС може зупинити ренесанс атомної енергетики в усьому світі. росіяни мають ілюзію, що контролюють ситуацію, але насправді це не так”, – говорить Галущенко. 

Міністр додав, що наявні загрози можуть призвести до непоправних наслідків. 

“І це тільки питання часу”, – додав він. 

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі каже, що ситуація на ЗАЕС залишається дуже нестабільною.

“Шість із семи основ ядерної безпеки повністю або частково порушені”, – підсумовує він. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабної війни в Україні ядерний тероризм вважався гіпотетичним видом тероризму. 

За час, поки триває велике російське вторгнення, росіяни встигли: 

ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter