Правозахисники закликають світ накласти санкції на “Росатом” за перетворення ЗАЕС та Енергодара на катівню

Дата: 19 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупаційні сили розгорнули систематичну та широкомасштабну кампанію викрадень, катувань і вбивств персоналу Запорізької АЕС і жителів Енергодара, усі дії відбуваються за повної обізнаності про масштаби керівництва “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями в РФ.

Про це йдеться у звіті, підготовленому правозахисною організацією Truth Hounds. 

Фото: Konstantin Mihalchevskiy / SNA / IMAGO

Енергодар та ЗАЕС перебувають під російською окупацією з березня минулого року. Точно про масштаб викрадень, катувань та вбивств можна буде казати після деокупації регіону, втім уже зараз відомо про щонайменше тисячу затриманих та тих, хто зазнав катування або жорстокого поводження.

Підтверджено й убивство щонайменше одного співробітника ЗАЕС Андрія Гончарука, який працював водолазом на станції, – його закатували.

Очевидці, з якими поспілкувалися правозахисники, розповіли їм про побиття та удушення, катування електричним струмом, примушування копати собі могили, імітації страти, погрози зґвалтуванням жертв та їхніх родичів, утримання в переповнених камерах без їжі, води та свіжого повітря. Автори звіту додають, що цей перелік видів катувань не є вичерпним. 

“На ЗАЕС співробітників викрадають просто з робочих місць, їх відвозять на допити або катують співробітники ФСБ, часто за участі та з відома співробітників або агентів “Росатому”. Свідки повідомляють, що, хоча співробітники “Росатому” зазвичай не беруть безпосередньої участі в актах катувань, вони повністю обізнані про практику катувань і що “без їхнього відома” катування “були б неможливими”, – розповідають дослідники. 

Співробітники АЕС почали зникати, як пригадують свідки, майже одразу після того, як 4 березня 2022-го російські сили взяли станцію під контроль. 

Одного з потерпілих, з яким поспілкувалися правозахисники, викрали саме в один з перших днів, ймовірно, співробітники ФСБ, причетні й до інших злочинів. 

“Вони погрожували й намагалися змусити його написати під їхню диктовку щось на кшталт “зізнання”. Потерпілий відмовився, тоді прибули ще двоє озброєних чоловіків, які відвезли його до лісу, де жорстоко побили й наказали копати собі могилу. Чоловіки стріляли біля голови потерпілого, погрожували прострелити коліно та засунули голову в поліетиленовий пакет з дизельним пальним… тримали в тюремній камері, а потім відпустили. Він не повернувся до роботи на ЗАЕС, і через кілька тижнів ті ж самі двоє чоловіків прийшли до нього і знову жорстоко побили. Вони намагалися змусити підписати контракт із “Росатомом”, а коли той відмовився, погрожували продовжити катування”, – розповідають його історію у звіті. 

Терор поширився й на Енергодар. Російські силовики ретельно обшукували мобільні телефони містян, і “в багатьох випадках” фотографії чогось, що віддалено нагадує військовий об’єкт, або світлини коктейлів Молотова було досить для викрадення та катування.

“Кілька свідків викрадали лише за те, що вони дзвонили своїм друзям або родичам і розповідали, як у них справи. Росіяни звинуватили їх у тому, що вони були інформаторами, і катували, щоб змусити зізнатися в “шпигунстві проти Росії”, – переповідають слова потерпілих правозахисники. 

Дослідники переконані, що “Росатому” та його керівництву буде важко стверджувати, що вони не знали про те, що відбувається на окупованій ЗАЕС, адже там постійно присутні російські військові, викрадених тримають у приміщеннях станції й, судячи з масштабів скоєного, це мало б вплинули на роботу підприємства.

“Росатом” зміг уникнути санкцій у світі серед іншого через те, що контролює ринок збагачення урану: досі в Україні деякі станції працюють на накопиченому російському паливі, втім ситуація змінюється. Правозахисники, закликаючи нарешті ввести обмеження, нагадують, що “ведення звичайного бізнесу з ядерним гігантом, який відіграє ключову роль у незаконному привласненні найбільшої в Європі атомної електростанції, є неприйнятним і не може бути терпимим”. 

Нагадаємо, що торік у березні російські військові завдали авіаудару по лікарні та готелю в Миколаєві. Правозахисники з Truth Hounds, що входить до коаліції “Україна. П’ята ранку”, змогли встановити, чим, звідки та хто його завдав. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter