Російському полковнику поліції нацгвардії загрожує до 12 років в’язниці за силове захоплення та розграбування ЧАЕС

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Полковнику поліції нацгвардії РФ повідомили про підозру через силове захоплення та розграбування Чорнобильської АЕС.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Підозрюваний за наказом генерала Федеральної служби військ нацгвардії РФ, знаючи, що атомна електростанція відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права є об’єктом, який містить небезпечні сили, взяв участь у її силовому захопленні із застосуванням зброї. 

“Він сприяв в операції щодо її незаконного утримання. За участі полковника на виконання злочинних наказів було незаконно вивезено 169 військовослужбовців Національної гвардії України до РФ”, – розповіли слідчі. 

У повідомленні не називають імені підозрюваного, однак раніше СБУ ідентифікувала особи як полковника поліції нацгвардії РФ Андрія Фроленкова, так і двох інших російських високопосадовців, які організували збройне захоплення Чорнобильської АЕС, – Сергія Бурлакова та Олега Якушева.

У Росії Фроленкову вручили звання “героя” за “операцію на ЧАЕС”.

Усім трьом росіянам уже повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Нагадаємо, що всі об’єкти Чорнобильської АЕС та в зоні відчуження з 24 лютого до 31 березня були захоплені військовими підрозділами Росії. За попередніми підрахунками, збитки, які завдали ворожі війська, становлять понад 2,5 мільярда гривень.

Раніше правоохоронці повідомили про підозру в держзраді заступнику гендиректора Чорнобильської АЕС: за даними слідчих, той самовільно залишив місце служби в умовах воєнного стану та переховувався на території Закарпатської області.

Разом зі співробітниками ЧАЕС росіяни тримали в полоні групу сталкерів, які за день до початку вторгнення вирішили сходити до Прип’яті. Їхню історію ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter