Заступника гендиректора ЧАЕС підозрюють у дезертирстві – ДБР

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Заступника гендиректора Чорнобильської АЕС підозрюють у держзраді: військовослужбовець утік зі станції і не забезпечив фізичного захисту об’єкта, що прямо входило до його функціональних обов’язків.

Про це повідомляється на сторінці Державного бюро розслідувань (ДБР) у фейсбуку.

Джерело: ua-energy.org

У березні 2022 року працівники ДБР спільно з СБУ затримали заступника генерального директора Чорнобильської атомної електростанції, який самовільно залишив місце служби в умовах воєнного стану та переховувався на території Закарпатської області.

Йому вже повідомили про підозру в самовільному залишенні військової частини або місця служби, а також нез’явленні вчасно на службу без поважних причин, вчиненому в умовах воєнного стану або в бойовій ситуації (ч. 5 ст. 407 КК України). Запобіжний захід підозрюваному обрали у вигляді тримання під вартою.

Також перевіряють можливу причетність посадовця до проведення підривної діяльності проти України. Зокрема, мають встановити, чи сприяв він російським військовим у захопленні станції наприкінці лютого.

Співробітники ДБР у взаємодії з працівниками СБУ провели обшуки в адміністративних приміщеннях ЧАЕС і за місцем проживання фігуранта й вилучили документи та цифрові носії інформації.

Слідчі вже допитали свідків. Заплановано проведення судової психологічної експертизи та допити посадових осіб ЧАЕС.

За результатами проведених слідчих дій розв’язуватиметься питання щодо оголошення посадовцю про підозру в державній зраді.

Територію ЧАЕС російські окупанти захопили 24 лютого 2022 року – у перший день широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Відтоді на станції працювала одна зміна, поки не вдалося провести часткову ротацію. Росіяни фактично тримали працівників у заручниках. 

31 березня “Енергоатом” повідомив, що російські військові почали залишати Чорнобильську АЕС та її місто-супутник Славутич. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter