Польських активістів, які позначили на мапі “вільні від ЛГБТ зони”, самоврядування цих регіонів звинуватило в наклепі

Дата: 05 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі п’ять повітів та одна гміна і Адміністративна одиниця в Польщі. Місто, село або група сіл і міст. подали позов проти ЛГБТ-активістів, які створили Атлас ненависті – мапу, на якій позначили регіони, де влада ухвалила гомофобні резолюції щодо оголошення їх “вільними від ЛГБТ” або інші гомофобні документи. 

Про це повідомляє видання Hyperallergic.

Фото: krytykapolityczna.pl

Майже сотня польських повітів і воєводств почали оголошувати себе “вільними від ЛГБТ-ідеології” з березня 2019 року. Наразі такими вважають себе 31,3% країни. Резолюції, які ухвалювало самоврядування, мали декларативний характер, однак активісти та правозахисники наголошували, що лише факт існування цих документів стигматизує ЛГБТ-людей та фактично вилучає їх із суспільства. 

Окрім цього, низка польських регіонів ухвалила так звані місцеві карти прав родини – документи, в яких прямо не згадують про ЛГБТ-людей, однак зазначають, що сім’єю може вважатися лише союз чоловіка та жінки. Їхнє ухвалення лобіювала католицька організація Ordo Iuris, член якої представлятиме інтереси місцевої влади, що позивається проти творців Атласу ненависті. 

Позивачі вимагають, щоб активісти вибачилися перед представниками самоврядування на сайті проєкту, а також зробили це публічно під час пресконференції в Брюсселі та Варшаві. Крім того, якщо суди ухвалять рішення на користь органів самоврядування, творці Атласу ненависті сплатять 200 тисяч злотих або понад 43 тисячі доларів штрафу. 

Наявність так званих зон, вільних від ЛГБТ, обурює керівництво Європейського Союзу, який оголосив себе простором свободи для ЛГБТІК-людей навесні поточного року. Єврокомісія розглядає питання щодо судового позову проти Польщі, а декілька регіонів у Франції та Нідерландах відмовилися співпрацювати з польськими через гомофобію. 

Декілька років тому Україною також пройшла хвиля ухвалень гомофобних петицій “на захист традиційної сім’ї”. У її межах місцеві ради розглядали та ухвалювали шаблонні звернення до центральної влади, щоб та обмежила права та ігнорувала інтереси ЛГБТ-людей. 

Так, наприклад, у Сумах депутати декілька разів зверталися до президента, Кабміну, парламентарів та РНБО спочатку з проханням вилучити з Трудового кодексу та інших документів чи проєктів законів будь-яке згадування про “сексуальну орієнтацію” та “гендерну ідентичність”, а згодом захистити інститут сім’ї.

У Рівному депутати ухвалили рішення про заборону “проводити ЛГБТ-марші” в місті на підставі створеної ботом у фейсбуці акції. Пізніше його визнав нечинним суд. Подібні ініціативи також не завжди залишаються поза увагою, зокрема, мерів, які ветують їх, як це було в Чернівцях. Минулого року СБУ чи не вперше звернула увагу на зв’язок рухів за “традиційні цінності”, які зазвичай є гомофобними, та проросійських сил. 

Церква та праворадикали, за даними ООН, найбільше протидіють рівності в Україні, а так званих поборників традиційних цінностей у нашій країні фінансують, зокрема, американські релігійні консерватори.

Нагадаємо, що нещодавно одеські депутати вирішили звернутися до уряду, щоб вилучити з бібліотек книжку “Принцеса + принцеса”. 

Фотографія обкладинки: dziennikwschodni.pl

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter