Мер Чернівців ветуватиме рішення депутатів про заборону ЛГБТ-заходів у місті

Дата: 05 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Голова Чернівецької міськради Олексій Каспрук накладе вето на рішення про заборону ЛГБТ-заходів в Чернівцях, яке нещодавно ухвалили депутати міської ради. 

Про це повідомляє “ЛІГА.Новини”.

Каспрук сказав, що розуміє негативні наслідки для свого іміджу від такого рішення, проте нагадав своїм колегам про неприпустимість дискримінації, порушення Конституції, а також про практику ЄСПЛ щодо цього питання.

“Я перебуваю у складній ситуації, тому що розумію, що мої опоненти будуть роздувати цю ситуацію – що міський голова є симпатиком ЛГБТ-спільноти, тому він ветує це рішення. З іншого боку, я розумію, що є закони України і Конституція, які забороняють дискримінацію”, – сказав він.

Як відомо, наприкінці жовтня депутати Чернівецької міської ради проголосували за заборону проведення в місті ЛГБТ-заходів. Таким чином вони підтримали гомофобну петицію з вимогою внести відповідні зміни до статуту територіальної громади міста. Заборона, за задумом депутатів, діятиме у місті допоки у Конституції існує стаття 51, у якій зазначено, що “шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, кожен із подружжя має рівні права й обов’язки у шлюбі та сім’ї, а сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою”.

Нагадаємо, що вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої “традиційної сім’ї”, розгорнута релігійними активістами, в межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-людей.

Досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter