У Чернівцях депутати заборонили проводити ЛГБТ-заходи

Дата: 31 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Депутати Чернівецької міської ради проголосували за заборону проведення в місті ЛГБТ-заходів. 

Про це повідомляє місцеве видання “АСС”.

Міська рада Чернівців

Таким чином, депутати підтримали гомофобну петицію з вимогою внести відповідні зміни до статуту територіальної громади міста. Автор петиції Микола Гунько аргументував своє прохання, зокрема, статтею з Конвенції ООН про права дитини. 

“Згідно з конвенцією, освіта дітей повинна бути направлена в тому числі на повагу до національних цінностей їх країни, прошу Чернівецьку міську раду заради захисту дітей від інформації, яка пропагує аморальні збочення на противагу традиційним сімейним цінностям, внести до статуту територіальної громади міста Чернівці заборону публічних ЛГБТ-заходів”, – стверджував він. 

Влітку цього року петиція набрала необхідну кількість голосів, а тому її винесли на розгляд міськради. Під час засідання депутат Олександр Пуршага заявив, що гомофобне прохання навіть не потребує обговорення. 

“Думаю, потреби в обговореннях щодо петиції, яку ми запропонували, немає. Гадаю, більшість чернівчан мене підтримають. Ми живемо в цивілізованій державі. На превеликий жаль, сьогодні у світі твориться дуже багато непристойних речей. Тому прошу всіх колег-депутатів підтримати”, – сказав він. 

Заборона, за задумом депутатів, діятиме у місті допоки у Конституції існує стаття 51, у якій зазначено, що “шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, кожен із подружжя має рівні права й обов’язки у шлюбі та сім’ї, а сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою”.

Не зважаючи на те, що чернівецькі депутати апелюють у своєму рішенні до норм головного закону, відомо, що Конституція України гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Це право закріплено у статті 39.

Нагадаємо, що вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої “традиційної сім’ї”, розгорнута гомофобними релігійними активістами, в межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-людей, розповідають правозахисники. 

Так, наприклад, у Сумах депутати декілька разів зверталися до президента, Кабміну, парламентарів та РНБО спочатку з проханням вилучити з Трудового кодексу та інших документів чи проєктів законів будь-яке згадування про сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність, а згодом захистити інститут сім’ї.

Нещодавно правозахисники повідомили, що останнім часом ця кампанія іде на спад.

Відомо, що досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter